Site icon Полемика

Економічна криза: що очікує на Україну в найближчий час

В п’ятницю, 13 березня, в ефірі передачі "Подробиці тижня" на телеканалі "Інтер" заступник голови Національного банку України Дмитро Сологуб розповів про економічну ситуацію в Україні. 

— Нацбанк цього тижня змушений продавати валюту, щоб втримати гривню від різких коливань. Однак, якщо ми справді заходимо у кризу, то чи вистачить Україні резервів, щоб зберігати курс на нинішньому рівні або хоча б захистити від катастрофічного падіння?

— Хочу сказати, дійсно, що для України, якщо це буде криза — то це буде не перша криза. Люди справедливо задають питання. Як на мене, все ж таки, цього разу, у порівняні з 2008, з 2014 роком. Коли це не була світова криза, це була українська криза, але, все ж таки, зараз ми більш спокійні, більш підготовлені. Так, ми бачили панічні настрої на початку тижня, але можу сказати, що вчора і сьогодні обсяги продажу валюти знизилися, курс не так вже девальвує. Тобто ситуація стабілізується.

— А хто ж цього тижня скуповував валюту на ринку? Хто придбав усі ці сотні мільйонів доларів, які продав Нацбанк? Це наші ж люди? Це компанії? Це іноземці, які намагаються вийти з українських активів, про що багато чуток…

— Середній оббіг, щоденний, купівлі валюти на ринку — це зараз приблизно 400 — 500 млн доларів. Це не може бути одна компанія, фізособа, т.д. Ми бачимо попит серед багатьох компаній. Але це не резиденти, тобто іноземні інвестори, які купували цінні папери. Це українські компанії, які приплачують імпортні контракті, чи вони повертають якісь іноземні кредити. Це велика кількість компанії.  

По материалам: Подробности

Exit mobile version