Site icon Полемика

Тарифи в Україні: Андрій Герус розповів, чому зростають платіжки

В середу, 14 квітня, в ефірі програми "Акцент" на телеканалі "НТН" голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, народний депутат від "Слуги народу" Андрій Герус назвав основні причини підвищення тарифів в Україні.

"Зростання тарифів пов'язане із декількома факторами. Перший фактор — це ціна на енергоресурси на ринках, зокрема на європейських. Там існує конкуренція, немає українських олігархів та монополій. І ми бачимо, що в світі існує зростання цін на газ, електроенергію, цін на нафту… Другий фактор — це як вібувається державне регулювання. Коли ми тут говоримо про зростання, потрібно не забувати, що у нас були прийняті рішення, які й привели до зниження ціни газу, яка у нас діє з січня", — сказав депутат.

Герус підкреслив: "Постанова, за яку голосували вчора (про повернення пільгових 100 кВт — ред.), — це не документ прямої дії. Парламент не встановлює тарифи. Цим займається уряд. Ми, як парламент, можемо заявляти свою позицію та вказувати, де рішення потребують якихось корегувань".

Також депутат відповів, як виживати українцям із новими тарифами та чи врятують субсидії.

"У нас буде певна тарифна стабільність, якщо у нас будуть річні контракти. Так ми прийшли до зими і раптом взимку виявляється, що ціни ростуть. Якщо є річний контракт, то є стабільність на 12 місяців вперед. Субсидії — один із варіантів… По-третє, є питання енергоефективності. В Україні є Фонд енергоефективності, який запрацював і там вже сотні заявок. Цей фонд компенсовує значну частину речей для того, щоб люди робили енергоефективні заходи і зменшували споживання енергоресурсів", — додав депутат.

По материалам: Подробности

Exit mobile version