Site icon Полемика

Ціни на продукти в Україні: що здорожчає восени

«>

Восени 2023 року в Україні здорожчають практично всі продукти. Про це повідомив радник директора з агропромислового комплексу львівського оптового ринку сільськогосподарської продукції "Шувар" Іван Стефанишин. 

З його слів, зросте ціна на хліб.

"Борошно вже на 5-7% зросло в ціні. Цього року аграрії використовували менше добрив та захисту від пошкодження шкідниками. Коли засівали озиму пшеницю – ціни на добрива різко зросли і, відповідно, аграрії не мали фінансового запасу. Хліб найближчим часом зросте в ціні, вже пішла конкуренція за якісне борошно. Далі вона посилюватиметься", – пояснив він.

Через брак ресурсу зросте вартість м'яса та птиці.

"Вартість м'яса однозначно зростатиме, ціна на свинину та птицю вже зросла на 10%. Свинина – через брак ресурсу. Україна втратила селекційно-племінну роботу, знищено 16 породних ліній у свинарстві та вирощуванні великої рогатої худоби, відчутно повну залежність від імпорту", – сказав Стефанишин.

Експерт також прогнозує подорожчання молочних продуктів.

"По маслу – немає видимих причин для зростання вартості, хіба що супутні чинники, як вартість палива, енергетики. Проблема з цукром виникне через світову проблему дефіциту цукру та проблеми Індії. Фактично врожай у нас хороший, площі збільшені, а ціна зростатиме через залежність від світових цін і того ж зростання експорту", – вказав він.

Українські фермери зібрали добрий урожай овочів. Тому ціни на них нижчі, ніж торік. Впала ціна на баклажани, моркву, цибулю.

"Особливо баклажан, зараз він коштує 20 гривень за кілограм, а торік у цей час було 59 гривень. Морква та цибуля вдвічі впали порівняно з торішніми. Морква була 16 гривень за кілограм – цього року 7-8, цибуля була 23 гривень – стала 12. Потроху сезонно ціна зростає, але загалом порівняно з минулим роком овочі будуть дешевшими до перших заморозків", – додав він.

По материалам: Подробности

Exit mobile version