Site icon Полемика

Новорічні свята: календар нових дат

«>

Українці вже готуються до зимових свят. За новим церковним календарем, у 2023 році вони настають значно раніше.

Нині українці святкують Різдво 25 грудня. "Стара" дата 7 січня вже не вважається державним святом.

Офіційну дату Різдва Христового визначила Верховна Рада влітку цього року, після рішення Православної церкви України (ПЦУ) та Української греко-католицької церкви (УГКЦ) перейти на новоюліанський календар.

З 2017 року в Україні існували дві дати Різдва на державному рівні, а у 2022 році ПЦУ вперше відзначила різдвяну службу не 7 січня, а 25 грудня.

Чому перенесли свята?

Цьогоріч свята відзначатимуть за новим календарем Православної церкви України (ПЦУ). Зміни у календарі вплинули на дати практично всіх важливих церковних свят, зсунувши їх на 13 днів назад.

Перенесення свят в ПЦУ обґрунтовували бажанням повністю відокремитися від традицій російської церкви. Крім того, вводження новоюліанського календаря мало на меті відповідати більш точній системі літочислення, якою користується більшість православних церков, із збігом з григоріанським календарем у римо-католиків (за винятком обчислення Великодня).

Реформа календаря не забороняє святкувати за "старим стилем", і парафії за бажанням можуть залишатися на юліанському календарі протягом перехідного періоду. 

Календар зимових свят за новим календарем

Коли засяє головна ялинка?

День святого Миколая, який традиційно відкриває цикл зимових свят, за новим календарем припадає на середу, 6 грудня. Попри обставини війни в Україні, які обмежують масштабні новорічні святкування, у багатьох містах цього дня запалюють вогники на головних ялинках.

У Києві встановлять головну ялинку країни на Софійській площі. За інформацією КМВА, цьогоріч святкових заходів на площі не передбачено. Однак ялинку відкриють у День Миколая, 6 грудня, і вона буде стояти до 10 січня 2024 року. Її встановлять та прикрасять за кошти меценатів, дотримуючись при цьому режиму обмеження використання електроенергії, як це було зроблено і минулого року.

Масових заходів, ярмарків та розваг на Софійській площі не передбачено. Якщо райдержадміністрації міста плануватимуть якісь святкові заходи в районах, то винятково з дотриманням правил безпеки, в місцях, де є укриття. І теж не коштом бюджету Києва.

Чи будуть вихідні на Новий рік та Різдво?

Згідно зі статтею 73 Кодексу законів про працю України, офіційними вихідними в Україні є 25 грудня з нагоди Різдва Христова та 1 січня (Новий рік). Однак через повномасштабну російську агресію в Україні, де діє воєнний стан (принаймні до 15 лютого 2024 року), всі додаткові вихідні скасовуються, і встановлений порядок норм часу для праці та відпочинку може бути змінений на час дії воєнного стану.

По материалам: Подробности

Exit mobile version