Site icon Полемика

Декретні виплати 2023: коли та у якому розмірі надходять

«>

Вагітність та народження дитини – надзвичайно важливі та неперевершені моменти в житті кожної жінки. Однак вони також приносять із собою потребу у фінансовій підтримці для майбутніх матусь. Декретні виплати в Україні грають суттєву роль у цьому контексті, надаючи додаткову фінансову стабільність.

У 2023 році виплати майбутні матусі отримуватимуть від Пенсійного фонду України (раніше їх виплачував Фонд соціального страхування). Отримати виплати можуть як жінки, що працюють, так і безробітні.

Відповідно, жінка, яка працевлаштована, отримає допомогу у розмірі 100% середньої заробітної плати за рахунок коштів Пенсійного фонду України за весь період декретної відпустки.

В Україні жінки, що працюють, під час виходу у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами отримують відповідну допомогу. Підставою для її призначення є листок непрацездатності (е-лікарняний), сформований на підставі медичного висновку та відкритий медзакладом, у якому жінка перебуває на обліку.

Е-лікарняний зазвичай видається з 30 тижнів вагітності. Винятком є жінки-чорнобильці, які можуть піти в декретну відпустку з 27 тижнів вагітності.

Оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами у 2023 році може тривати:

Саме ця кількість днів оплачується вагітній жінці, яка йде у декретну відпустку. Враховуються також святкові та неробочі дні, щорічна відпустка тощо.

Право на державну допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами мають всі жінки (зокрема й неповнолітні), які не застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування:

Раніше ми писали про те, що у 2023 році Верховна Рада України затвердила закон, який передбачає додаткові виплати до пенсій для певних категорій громадян. Відповідно до прийнятого ще у травні законопроєкту №8032, щомісячні додаткові виплати у розмірі 4 200 гривень з подальшою індексацією можуть отримувати деякі категорії осіб.

По материалам: Подробности

Exit mobile version