Site icon Полемика

В Тегерані ліквідували лідера ХАМАСу: хто за цим стоїть і що говорять в ЄС

Як відомо, він прибув до Тегерана, щоб взяти участь у церемонії інавгурації президента.

Про це повідомляє Полемика з посиланням на Reuters.

Революційна гвардія Ірану підтвердила смерть Ханії через кілька годин після того, як він був присутній на церемонії складання присяги новим президентом, і заявила, що розпочато розслідування.

Деталі обставин вбивства наразі не розголошуються.

Відповідальність за замах на Ханію не взяла жодна сторона.

Варто зазначити, що новина про вбивство лідера ХАМАСу надійшла менше ніж через 24 години після того, як Ізраїль заявив про ліквідацію в Лівані командира Хезболли, причетного до смертоносного удару по Голанських висотах.

Високопосадовець угруповання Самі Абу Зухрі вже заявив, що за вбивством Ханії стоїть Ізраїль, який «має на меті зламати волю ХАМАС».

Ханія був призначений на найвищу посаду в ХАМАСі у 2017 році. Він виступав як перемовник від угруповання на переговорах про припинення вогню і спілкувався з керівництвом Ірану, головного союзника ХАМАС.

Що говорять про вбивство Ханію в ЄС

Високопосадовець ЄС на умовах анонімності попередив про ризики ескалації війни на Близькому Сході.

Як він зазначив, хоча Ізраїль взяв на себе відповідальність за вбивство Ганії, ця подія розглядається в регіоні як демонстрація рішучості Тель-Авіва знищити ХАМАС як військову загрозу.

«Все це є чітким попередженням Тегерану і всім його маріонеткам на Близькому Сході, що Ізраїль не боїться завдавати по них подальші смертоносні удари, якщо вони будуть продовжувати кидати йому виклик», — висловився високо посадовець.

Він також наголосив, що це збільшує ризики ескалації і підштовхує світові держави до активізації зусиль щодо тиску на всі сторони конфлікту з метою уникнення тотальної війни.

Раніше Полемика писала про те, що Ердоган пригрозив ввести війська в Ізраїль.

Exit mobile version