Site icon Полемика

Місячний календар 2024: що і коли садити в травні

Саме в травні відбуваються посадки і посіви більшості культур, а посаджені раніше – прополюють, обприскують і підгодовують. У саду проводять санітарну обрізку, а на клумбі пересаджують і розмножують квіти.

Грамотно розпланувати всі необхідні процедури допоможе місячний посівний календар на травень 2024. Список того, що і коли потрібно робити на городі в травні, розповідає Полемика з посиланням на УНІАН.

Що і коли садити у травні

1-2 травня – сприятливі дні для догляду за ділянкою – прополювання бур’янів, обрізки хворих і старих гілок, підстригання газону і формування живоплоту. Завдані рослинам рани швидко загояться. А ось садити в цей день не рекомендують.

3-5 травня – в цей день можна садити редиску, зелень та всі коренеплоди (моркву, буряк, ріпу, петрушку, пастернак). Рекомендується щеплювати і пасинкувати рослини, вносити добрива, садити ягідні кущі. За сприятливої погоди – можна пересаджувати розсаду у відкритий ґрунт.

6-9 травня – дні молодика. В ці дні заборонено працювати з рослинами. Можна рихлити і перекопувати ґрунт, полоти бур’яни, готувати інвентар.

10-13 травня – дуже врожайні дні для посіву будь-яких овочів, посадки квітів, ягідних кущів і винограду. Можна пересадити розсаду на город, посіяти полуницю і суницю.  

14-17 травня – це дуже вдалі дні для посівів нових культур. Можна поливати, підживлювати, обрізати старі гілки. Це сприятливий період для догляду за садом, обприскування дерев від хвороб і побілки стовбурів. Рекомендується боротися з бур’янами і шкідниками, але не варто рясно поливати ділянку.

18-21 травня – врожайний день для посадки баштанних культур (дині, кабачки, гарбузи, кавуни), а також кукурудзи, зелені, салату, огірків. Можна пересаджувати у відкритий ґрунт розсаду, а на клумбу – квіти. Рекомендується вносити мінеральні добрива та застосовувати хімічні препарати – вони зашкодять менше, ніж зазвичай. Заборонено обрізати рослини.

22-24 травня – дні повного місяця. У цей період не рекомендується працювати з рослинами.

25-28 травня – можна садити картоплю, моркву, зелень та будь-яких інші овочі. Усе посаджене добре приживеться. Також рекомендується робити прищипування, живцювання і розмноження рослин, пересаджування квітів і овочевої розсади. Крім того, можна вже збирати врожай зелені та ранніх овочів. Не рекомендується рясно поливати і підгодовувати рослини.

29-31 травня – прекрасні дні для боротьби зі шкідниками, хворобами та бур’янами. Усі пестициди продемонструють дивовижну ефективність. Також можна доглядати за кущами і деревами в саду, підгортати картоплю, сіяти зелень і пізні овочі. Не рекомендується замочувати насіння і садити кімнатні квіти, а також заготовлювати живці.

Раніше Полемика писала про те, коли і як садити кабачки у відкритий ґрунт у 2024 році.

Exit mobile version