Site icon Полемика

Окупанти завдали ударів по ДніпроГЕС: які наслідки атаки та що відомо про станцію

Що відомо про наслідки атаки та саму станцію, розповідає Полемика з посиланням на РБК-Україна.

Удар по ГЕС

Вночі 22 березня російські окупанти завдали ракетний удар по Дніпровській ГЕС. Повідомляється про два прямих влучання — в електростанцію ГЕС-1 і ГЕС-2.

У мережі повідомляли, що у момент атаки дамбою рухався транспорт. Було влучання у тролейбус, в якому перебували люди.

Через обстріли Запоріжжя рух автодорожнім переїздом греблі Дніпровської ГЕС повністю обмежено.

Наслідки атаки

За словами голови «Укргідроенерго» Ігоря Сироти, внаслідок обстрілу станція ГЕС-2 у критичному стані. Наразі невідомо, чи вона підлягає відновленню. Зазначається, що саме по ГЕС-2 вдарило дві ракети, одна з яких поцілила по підкранових балках і попала в опору.

«Тобто ГЕС-2 в критичному стані, ГЕС-1 теж зараз не працює. Тому ми робимо всі заходи, щоб, скажімо, піднімати затвори і спрацьовувати воду, тому, на жаль, через станцію ми не зможемо пропрацьовувати цю воду», — заявив Сирота.

Повідомляється про загибель одніє людини внаслідок російського удару по ДніпроГЕС у Запоріжжі.

У мережі публікували кадри масштабної пожежі на Дніпровській ГЕС після обстрілу.

Що відомо про ДніпроГЕС

Дніпровська ГЕС — це перша ГЕС, яка була побудована на Дніпрі. Вона є найбільшою гідроелектростанцією в Україні. Знаходиться у Дніпровському районі Запоріжжя.

Будівництво Дніпровської ГЕС розпочалось у березні 1927 році, а за п’ять років вперше була введена в експлуатацію, до 1939 року вона досягла всієї потужності.

Під час Другої світової війни у 1941 році ДніпроГЕС зупинили. НКВС СРСР підірвало дамбу ГЕС після отримання інформації про прорив німецьких військ. Після вибуху в греблі виникла пробоїна завдовжки 175,5 метрів та заввишки 21,2 м. Шестиметрова хвиля затопила прибережні території. Внаслідок підриву загинули тисячі людей, точну кількість жертв встановити не могли.

Німецькі окупанти частково відновили ДніпроГЕС та запустили її в роботу. У 1943 році при відході німецькі війська зруйнували машинний зал, щитову стінку та греблю ГЕС. З 1944 року по 1950 рік тривала відбудова станції.

Будівництво другої станції ГЕС-2 почалось у 1969 році. Запуск станції був поступовий, до 1980 року вдалося повністю запустити ГЕС-2.

Яка потужність ДніпроГЕС

Встановлена потужність станції на січень 2022 року складає 1578,6 МВт. На Дніпровській ГЕС-1 встановлені 10 гідроагрегатів, на ГЕС-2 — вісім гідроагрегатів.

Варто зазначити, що 31 жовтня 2022 року російські війська під час масової атаки на енергетику України вже завдавали удару по ДніпроГЕС. Тоді ворожою ракетою було уражено електричну підстанцію Дніпровської ГЕС.

Раніше Полемика писала про те, чого вдалося досягти бійцям у Бєлгородській та Курській областях.

Exit mobile version