Site icon Полемика

ГРУ РФ готувало серію терактів в Україні до 9 травня: в СБУ розкрили подробиці

Вони вже встигли закласти вибухові пристрої у гіпермаркетах та кафе.

Про це повідомляє Полемика з посиланням на СБУ.

Як повідомляється, контррозвідка СБУ запобігла чотирьом терактам у Києві, які мали відбутися 9 травня. У результаті багатоетапної спецоперації у столиці затримано агентів російської розвідки, які встановлювали вибухові пристрої у місцях великого скупчення людей.

Як агенти ГРУ РФ замаскували вибухівку

За інформацією спецслужб, саморобні вибухові пристрої були сховані в упаковки з-під чаю. Вони складалися із таймера, детонатора і пластичної вибухівки із запалювальною сумішшю, завдяки якій у місці встановлення вибухівки спалахнули б масштабні пожежі.

В російських спецслужбах планували, що вибухові пристрої здетонують у пікові години відвідуваності гіпермаркетів, щоб завдати максимальної шкоди цивільному населенню. Крім того, її розміщували серед легкозаймистих матеріалів , щоб пожежники не змогли швидко її ліквідувати.

Ще один теракт мав відбутися біля популярного київського кафе. Російські агенти планували закласти вибухівку у запарковану поруч автівку.

Голова СБУ Василь Малюк заявив, що українські спецслужби спрацювали на випередження і вчасно зірвали злочинні плани ворога. Він наголосив, що за кожен злочин проти української держави росіян чекає заслужене покарання.

«Символічно, що дати, до яких росіяни хочуть приурочити свої теракти, поступово стають символом провалу їхніх спецслужб», — додав Малюк.

Хто був куратором терактів

За даними контррозвідки СБУ, куратором терактів РФ був співробітник ГРУ Юрій Сизов, який проходить службу у військовій частині №92154.

Він особисто давав вказівки завербованим агентам і навіть надіслав відеоінструкцію із встановлення вибухового пристрою.

Юрій Сизов також відповідав за проведення диверсії, яка мала відбутися на Львівщині у лютому 2024 року. Тоді СБУ також зіграла на випередження і запобігла вибухам.

Зараз Служба безпеки встановила увесь ланцюжок цієї мережі, включаючи агентурно-бойові групи, контрабандистів, які доставляли вибухівку із території РФ, а також безпосередніх виконавців теракту: їх затримали на гарячому, коли ті встановлювали вибухові пристрої в третьому гіпермаркеті.

Наразі затриманим оголошено про підозру відповідно до вчинених ними злочинів, зокрема за такими статтями Кримінального кодексу України:

Їм загрожує покарання у вигляді довічного ув’язнення.

Раніше Полемика писала про те, що росіяни вчергове завдали масованого удару по енергооб’єктам України.

Exit mobile version