Site icon Полемика

Кому не підійде інтервальне голодування

Проте тривалі періоди часу без їжі чи суворий контроль її споживання матимуть несприятливі наслідки для деяких людей.

Те, що корисно для однієї людини, іншій може тільки нашкодити. Людство ще не придумало універсальних або загальних дієтичних рекомендацій, які можна було б підійти кожному.

Визначення того, чи підходить вам інтервальне голодування, зазвичай зводиться до методу спроб і помилок, але деяким категоріям людей взагалі краще не експериментувати з голодуванням. Про те, кому варто уникати цього методу, розповідає Полемика з посиланням на Womans World.

Люди, які в минулому мали розлад харчової поведінки

Якщо ви бажаєте спробувати інтервальне голодування, уважно ставтеся до свого організму та його реакцій. Під час інтервального голодування люди зазвичай починають до всього ще й скорочувати калорії, що не є основною вимогою. Однак подібне трапляється природним чином через скорочення періоду часу, протягом якого ви їсте весь день. На жаль, люди, які мали в анамнезі розлади харчової поведінки, можуть почати використовувати голодування як спосіб повернутися до скорочення калорій, що може спричинити рецидив розладу.

Діти й підлітки

Оскільки дослідження впливу голодування на дітей обмежені та демонструють суперечливі результати, поточна рекомендація полягає в тому, що інтервальне голодування не рекомендується для дітей і підлітків.

Все тому, що вони можуть наражатися на більш високий ризик виникнення проблем, викликаних голодуванням, через їх менший вік і дуже високі метаболічні потреби. Серед цих проблем відзначають втому, слабкість і дратівливість. Ба більше, навіть у разі коротких голодувань у дітей знижується когнітивна функція.

Вагітні жінки й мами, які годують грудьми

Практикуючи інтервальне голодування під час вагітності, ви будете змушені отримувати у щоденному раціоні необхідну кількість калорій з’ївши все за кілька прийомів їжі, що аж ніяк не буде корисним.

Те саме стосується грудного вигодовування. Мами, що годують, потребують на 300-500 калорій на день більше, в порівнянні з тими, хто не годує грудьми. Додати потрібні калорії до вашого раціону може бути непросто, але ще важче з’їсти все це в більш короткі терміни.

Жінки, які планують вагітність

Якщо ви плануєте стати мамою, ви можете дотримуватися інтервального голодування. Але все залежить від вашої власної ситуації.

Наприклад, дослідження 2016 року, опубліковане в Journal of Mid-Life Health, показало, що у жінок із синдромом полікістозних яєчників (або СПКЯ) голодування провокувало підвищення рівня лютеїнізувального гормону, що відіграє ключову роль в овуляції. У тому ж дослідженні зазначили, що для тих, хто не має СПКЯ, голодування може бути корисним для фертильності, якщо воно позитивно впливає на зниження надмірної ваги, оскільки це може вплинути на репродуктивне здоров’я загалом.

Літні люди з проблемами травлення

Якщо вам більше 65 років, ви можете виявити, що голодування відмінно підійде для загального здорового способу життя, але це часто правильно лише в тому разі, якщо ви не маєте серйозних проблем із травленням.

Люди, які приймають ліки

Іншим складним аспектом, який варто враховувати під час ухвалення рішення про інтервальне голодування, може бути використання ліків. Є певні групи ліків, як-от деякі види антибіотиків, аспірин, протизапальні препарати або метформін для лікування діабету, які приймаються під час їжі, для запобігання розладу шлунка. Близько 22% людей у віці 40-79 років регулярно приймають п’ять або більше рецептурних ліків. Координувати їх приймання з вікном вживання їжі може бути складно.

Люди, які погано почуваються під час голодування

Незалежно від того, яку комбінацію часових рамок ви будете використати, голодування може вам просто не підійти. Якщо вам здається, що інтервальне голодування змушує вас відчувати голод, дратівливість, виснаження або головний біль, краще відмовитися від нього.

Ви можете відчувати побічні ефекти, як-от розлад травлення, відсутність уваги або концентрації, запаморочення, проблеми зі сном або занепокоєння. І хоча деякі проблеми, як-то дратівливість і проблеми з концентрацією уваги, зазвичай мають тимчасовий характер, оскільки ваше тіло пристосовується до нового режиму харчування, вам варто подумати, чи готові ви подолати цей шлях.

Раніше Полемика писала про те, які продукти краще не вживати перед сном, щоб добре відпочити і не нашкодити здоров’ю.

Exit mobile version