Здоров’я кісток багато в чому залежить від правильного харчування.
Про це пише Полемика з посиланням на Make it.
Деякі звичні продукти можуть вимивати кальцій з організму, роблячи кістки більш крихкими. Медики розповіли, як уникнути остеопорозу і правильно збалансувати раціон.
Навигация
Чому молоко може нашкодити кісткам?
Молоко вважається джерелом кальцію, але його кислотні компоненти можуть працювати проти організму, якщо не компенсувати їх вживанням овочів, багатих на клітковину. Дефіцит таких продуктів може призвести до того, що організм почне витягувати лужні мінерали з кісткової тканини, послаблюючи її структуру.
У разі зловживання кислотними продуктами (наприклад, молочними та м’ясними стравами) може розвинутися ацидоз — порушення кислотно-лужного балансу, що впливає на міцність кісток.
Напої, що вимивають кальцій
Газовані напої
Солодка газована вода та енергетики містять ортофосфорну кислоту, яка не тільки подразнює слизову оболонку шлунка, а й сприяє виведенню кальцію із зубів і кісток. Регулярне вживання таких напоїв підвищує ризик карієсу і знижує щільність кісткової тканини.
Кава
Кофеїн погіршує засвоєння кальцію, магнію та інших мінералів, необхідних для кісток. Королева рекомендує пити каву окремо від їжі, щоб уникнути порушення всмоктування корисних речовин.
Крім того, кава має сечогінний ефект, що призводить до зневоднення і додаткової втрати мінералів. Тому важливо дотримуватися балансу рідини: на кожну чашку кави має припадати склянка води.
Як запобігти втраті кальцію?
Додавайте в раціон овочі та зелень — вони допомагають нейтралізувати надлишкову кислотність і підтримувати баланс мінералів. Обмежте споживання газованих напоїв і міцної кави.
Дотримуйтесь водного балансу, щоб уникнути вимивання мікроелементів. Додавайте до раціону насіння кунжуту, мигдаль, листові овочі та бобові — вони багаті на кальцій і магній.
Підтримка правильного кислотно-лужного балансу — ключ до міцних кісток і здоров’я загалом.
Також раніше повідомлялося про те, які спеції здатні розчиняти тромби: медики розкрили що повинно бути в раціоні.