Підшлункова залоза — орган, чия роль у роботі травної та ендокринної систем недооцінюється більшістю пацієнтів до появи яскраво виражених симптомів. Про це пише Полемика.
Однак гастроентерологи наполягають на важливості розпізнавання перших, ледь помітних сигналів, які може подавати організм задовго до розвитку серйозних патологій, таких як панкреатит, кісти або діабет другого типу.
Кандидат медичних наук, гастроентеролог Олександр Потапенко стверджує, що підшлункова залоза має складну структуру і високу чутливість до чинників зовнішнього і внутрішнього середовища.
За його словами, однією з перших тривожних реакцій організму може стати незначний, але регулярний біль у лівому підребер’ї, особливо після вживання жирної або смаженої їжі. Такі відчуття часто ігноруються або приписуються переїданню, хоча насправді можуть бути результатом ферментної недостатності.
Ще одна непряма ознака порушення роботи підшлункової — поступова зміна харчової поведінки та сприйняття смаків, включно з відразою до білкових продуктів. Поява сухості та гіркоти в роті без стоматологічних причин, а також нестабільні випорожнення за відсутності змін у раціоні також мають насторожити.
Вираженіші сигнали включають швидке зниження ваги на тлі збереження звичного раціону і періодичні сплески рівня цукру в крові, особливо у людей, які не мають спадкової схильності до діабету.
Також читайте, як розпізнати тромбоз, німецькі фахівці назвали важливі сигнали організму.