У Канаді 24 червня набули чинності поправки до закону про спеціальні економічні заходи, який передбачає конфіскацію активів, які потрапили під санкції через російське вторгнення в Україну, та їхнє використання на підтримку України.

Закон дозволяє уряду Канади "вживати економічних заходів проти певних осіб у ситуаціях, коли до цього закликають міжнародна організація або об’єднання держав, членом яких є Канада, сталося грубе порушення міжнародного миру і безпеки, в іншій державі сталися грубі й систематичні порушення прав людини, або стались масштабні корупційні дії за участі національної або іноземної держави".

Спеціальні економічні заходи передбачають ідентифікацію та подальше замороження активів, розташованих на території Канади, за поданням генерал-губернатора. За рішенням суду заморожені активи можуть бути конфісковані.

Читайте також

Україна заарештувала активи росії та білорусі на 30 млрд

Крім того, уповноважений міністр уряду Канади може після консультацій з міністерством фінансів і міністерством закордонних справ може передати кошти, виручені від продажу конфіскованих активів, на:

  • відбудову іноземної держави, на яку негативно вплинуло грубе порушення міжнародного миру і безпеки;
  • відновлення міжнародного миру і безпеки;
  • компенсацію жертвам грубого порушення міжнародного миру і безпеки, грубого й систематичного порушення прав людини або масштабних корупційних дій.
По теме:  В Украине привлекут €300 миллионов от ЕИБ на энергоэффективность

Раніше повідомлялося, що влада Канади з 24 лютого заморозила активи на суму 123 млн канадських доларів ($98,1 млн) в рамках санкцій проти країни-агресора. Також було заблоковано банківські трансакції на суму 289 млн канадських доларів ($230,5 млн). 

Читайте також

Передавати заарештовані активи росії Україні: країни G7 підтримали ініціативу

Країни Заходу запроваджують санкції у відповідь на російське збройне вторгнення в Україну. Мінфін рф у березні заявив, що було заморожено майже $300 млрд золотовалютних резервів Центробанку.

Зокрема Євросоюз заморозив активи Центробанку рф на суму майже 23 млрд євро. Про блокування російських активів також повідомляли Німеччина, Італія, Нідерланди, Франція, Люксембург і Швейцарія.

По материалам: Подробности