Міжнародний валютний фонд знизив свій прогноз економічного зростання в США, оскільки агресивне підвищення процентної ставки Федеральної резервної системи знижує попит. Фонд очікує, що Сполученим Штатам, можливо, вдасться уникнути рецесії.

У щорічній оцінці економічної політики США МВФ заявив, що тепер він очікує, що валовий внутрішній продукт США зросте на 2,9% в 2022 році, що менше його останнього прогнозу в 3,7% у квітні.

На 2023 рік МВФ знизив свій прогноз зростання в США до 1,7% з 2,3%, і тепер він очікує, що в 2024 році зростання складе 0,8%.

У жовтні минулого року МВФ прогнозував зростання в США на 5,2% цього року, але з тих пір нові штами COVID-19 і збої в ланцюжку поставок сповільнили відновлення, в той час як різкий стрибок цін на паливо і продукти харчування, викликаний війною росії проти України, підстьобнув інфляцію до 40-річних максимумів.

"Ми усвідомлюємо, що шлях до запобігання рецесії в США звужується", — заявила на прес-конференції директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва, зазначивши, що прогноз характеризується високим ступенем невизначеності.

По теме:  Криклий об инвестициях: Каждая гривна через год возвращается двумя дополнительными

За її словами, економіка продовжує відновлюватися після пандемії, "і серйозні потрясіння стрясають економіку через російське вторгнення в Україну і карантин в Китаї". "Подальші негативні потрясіння неминуче ускладнять ситуацію", — сказала вона.

Якщо шок буде досить сильним, він може підштовхнути Сполучені Штати до рецесії, але вона, швидше за все, буде короткою і неглибокою з помірним зростанням безробіття, схоже на рецесію в США в 2001 році, сказав заступник директора МВФ по Західній півкулі Найджел Чок.

Боротьба з інфляцією

Георгієва сказала, що цінова стабільність важлива для захисту доходів в США і підтримки зростання, але її досягнення може бути "деяким болем" для споживачів.

Вона сказала, що її переговори з міністром фінансів США Джанет Йеллен і головою ФРС Джеромом Пауеллом "не залишили ніяких сумнівів щодо їх прихильності зниження інфляції".

Інфляція в США за кращим показником ФРС більш ніж в три рази перевищує цільовий показник центрального банку США в 2%.

Георгієва сказала, що відповідальність за відновлення низької і стабільної інфляції лежить на ФРС, і що фонд розглядає бажання центрального банку США швидко довести базову процентну ставку овернайт до рівня 3,5-4% як "правильну політику для зниження інфляція". Поточна облікова ставка ФРС коливається від 1,50% до 1,75%.

По теме:  Лекарство от коронавируса: медики нашли "панацею"

"Ми вважаємо, що цей курс політики повинен призвести до попереднього посилення фінансових умов, що швидко поверне інфляцію до цільового рівня. Ми також підтримуємо рішення ФРС скоротити свій баланс", — сказала вона.

По материалам: Подробности