Вже з 1 квітня заробітна плата в Україні підніметься вдруге з початку року.

Відсьогодні вона становитиме 8 000 гривень, що, своєю чергою, позитивно вплине на розмір пенсій для частини українців.

 Про це повідомляє Полемика з посиланням на 24 канал.

Кому підвищать пенсії

Відтак, автоматичний перерахунок пенсій відбудеться для осіб, які досягли 65 років, не працюють та мають повний стаж. Іншими словами, жінкам необхідно мати щонайменше 30 років трудового стажу, а для чоловіків – щонайменше 35 років.

Річ у тім, що у зазначеної категорії осіб мінімальна пенсія за віком становить 40% від мінімальної зарплати. Тобто, підвищення мінімальної зарплати з 1 січня поточного року підвищило й мінімальну пенсію до 2840 гривень, а вже з 1 квітня вона додатково зросте на 360 гривень та становитиме – 3200 гривень.

Також будуть змінені пенсійні виплати працюючих пенсіонерів. Дана категорія громадян отримає надбавку за кожен додатковий рік стажу. Внаслідок зростання прожиткового мінімуму, надбавка за кожен рік стажу складає уже 23,61 гривні.

Чому підвищення відчують не усі

Втім, одночасно з цим діє Постанова Кабінету Міністрів №185 від 23 лютого 2024 року, згідно якої передбачені певні пільги для непрацюючих осіб з повним трудовим стажем, які досягли 65-річного віку. Відповідно до цієї постанови, пенсія для таких громадян не може бути меншою за 3370 гривень.

По теме:  Индия утратила первенство среди самых динамичных экономик мира

Оскільки ця норма набула чинності з 1 березня 2024 року, то мало у кого буде можливість відчути додаткове збільшення пенсій з 1 квітня. Фактично, мінімальна пенсійна виплата для таких осіб вже сьогодні вища за 3200 гривень, що вже є вище, ніж очікуване підвищення.

Раніше Полемика писала про те, як «докупити» страховий стаж, щоб отримувати більшу пенсію.