В Україні деякі підприємці можуть бути звільнені від сплати податку з доходу фізичних осіб (ПДФО), єдиний податок та єдиний соціальний внесок.

Таке право з’явилось у фізичних осіб-підприємців (ФОП) першої та другої груп без найманих працівників, які потрапили під мобілізацію під час дії воєнного стану. Щоб не сплачувати податки, ФОПи повинні надати податківцям ряд документів.

Про це повідомляє Полемика з посиланням на AgroNews.

У Державній податковій службі (ДПС) пояснили, що впродовж десяти днів після демобілізації (або ж після реабілітації, якщо демобілізований перебував на лікуванні) підприємцям потрібно надати органам доходів і зборів за місцем податкової реєстрації:

  • заяву самозайнятої особи;
  • копію військового квитка чи іншого документа, виданого відповідним державним органом, із зазначенням даних про призов на військову службу під час мобілізації.

У ДПС також зауважують, що на період дії воєнного стану призов на військову службу — офіційна підстава для платників податків не сплачувати державі відрахування зі своїх доходів (п.п. 69.1 п. 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 29.07.2022 № 225).

Якщо ж ФОП не має можливості надати заяву та відповідні документи чи їхні копії у визначені строки, тоді подати їх можна одночасно з набуттям можливості виконання податкових обов’язків (наприклад, реєстрації податкової накладної, подання звітності, сплати невиконаного податкового зобов’язання). Втім, це необхідно зробити не пізніше за 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей.

По теме:  В Україні планують запровадити військові збори для ФОП: Кабмін вже готує законопроект

У ДПС додали, що якщо контролюючий орган вирішить, що у ФОПа відсутня можливість своєчасно виконувати свої податкові зобов’язання, підприємцю не загрожує жодна передбачена законом відповідальність.

Раніше Полемика писала про  те, у якому випадку пенсіонери можуть втратити виплати.