З 1 липня 2024 року в Україні припинили нарахування субсидій деяким категоріям громадян.

Це стосується тих українців, які не оновили свої дані в Пенсійному фонді України (ПФУ), зокрема переселенців та осіб, які проживають на тимчасово окупованих територіях.

Про це пише Полемика з посиланням на Суспільне.

В Міністерстві соціальної політики України зазначили, що постанова №521 Кабінету міністрів України від 8 травня 2024 року зобовʼязувала до 1 липня 2024 року поновити свої дані в ПФУ категоріям громадян, які відповідали наступним критеріям:

  • отримували субсидії на початку повномасштабного вторгнення (у січні 2022 року);
  • продовжували отримувати субсидії з січня 2022 року і до липня 2024 року;
  • на початок повномасштабної війни проживали або продовжували проживати на тимчасово окупованій території чи в зоні активних бойових дій;
  • з початку повномасштабної війни жодного разу не зверталися до органів соціального захисту чи Пенсійного фонду із заявою та декларацією щодо актуалізації відомостей про себе чи членів сім’ї або домогосподарства, адресу перебування, наявні комунальні послуги тощо з метою перепризначення субсидії.

Як поновити дані

Щоб продовжувати отримувати субсидію, громадянам необхідно звернутися до відділення ПФУ, надіслати документи поштою або подати відповідну заявку через вебпортал ПФУ для оновлення даних. Громадянам, які зробили цього до 1 липня, припинили нарахування субсидій. Водночас решта категорій громадян отримуватимуть субсидії автоматично.

По теме:  Яким категоріям українців потрібно заново подавати заявку для отримання субсидії

Варто зазначити, що Кабмін спростив механізм звернення по призначення субсидій. Якщо раніше потрібно було подавати декларацію та підтвердження документів про сплату комунальних платежів, то тепер достатньо подати лише заяву, без додаткових декларацій.

Раніше Полемика писала про те, що буде з пенсіями в Україні і яку пораду дали українцям.