Site icon Полемика

Підвищення податків в Україні: що пропонують у Кабміні

Про це пише Полемика з посиланням на повідомлення заступника голови парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослава Железняка.

Які зміни плануються у бюджеті

Згідно проекту змін до державного бюджету на поточний рік передбачено, зокрема, збільшення видатків на оплату праці в секторі безпеки і оборони на 77,9 млрд грн.

На військову, спеціальну техніку та обладнання передбачено додатково 256,1 млрд грн.

На будівництво військових інженерно-технічних та фортифікаційних споруд додатково буде виділено з бюджету 40,4 млрд грн.

А ще є інші видатки – на 120,7 млрд грн.

Проектом змін також передбачається скорочення видатків державного бюджету на 65 млрд грн.

Щоб покрити додаткові видатків та забезпечити збалансування показників бюджету перебдачається збільшення доходів загального фонду державного бюджету на 214,5 млрд грн, зокрема за рахунок збільшення податкових надходжень. Також планується додаткове фінансування загального фонду бюджету за рахунок боргових операцій на суму 220 млрд гривень.

Де шукатимуть гроші в бюджет

Уряд запланував до кінця поточного року додатково отримати в державний бюджет 138,7 млрд грн за рахунок додаткових надходжень від податків. Щоб реалізувати свій задум уряд запропонував підвищити ставки окремих податків і розширити базу оподаткування.

Зокрема, йдеться про:

Куди будуть витрачені з бюджету

Голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев повідомив, що найближчим часом у Верховній Раді розглядатимуть урядовий законопроект про перегляд Державного бюджету України на 2024 рік. За його словами, повний текст урядового законопроекту найближчими днями опублікують на сайті парламенту.

Також ним опубліковано аналіз запропонованих урядом змін до держбюджету від голови бюджетного комітету Ради Роксолани Підласої.

Отже, видатки загального фонду державного бюджету виростуть на 500,3 млрд гривень.

На потреби оборони запропонували спрямувати додаткові 495,3 млрд грн..

Також очікується збільшення видатків на:

Що ще запланував уряд

Очікується скорочення витрат загалом на 65,7 млрд грн, у тому числі на обслуговування державного боргу (на 61,8 млрд грн) та на виконання державою гарантійних зобов’язань за позичальників, що отримали кредити під державні гарантії (на 3,9 млрд грн).

Роксолана Підласа зазначає, зокрема, що держава вимушена взяти в борг 160,2 млрд грн на внутрішньому ринку.

Окрім зміни параметрів державного бюджету на 2024 рік, урядом ініціюватиметься врегулювання ряду питань, які пов’язані з організацією бюджетного процесу цього року, а саме:

Раніше Полемика писала про те, який розмір податків за працівника у 2024 році.

Exit mobile version