Соцвиплати
Українцям, щоб вийти на пенсію, потрібно досягти певного віку та відпрацювати встановлену норму стажу.

Як бути тим, хто вже досяг 65-річного віку, але страховий стаж менше мінімального показника, розповідає Полемика з посиланням на урядовий портал.

Зазначається, що таким особам буде виплачуватись допомога. Її розмір залежить від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

На порталі нагадали, щоб вийти на відпочинок у 60 років, особі необхідно мати від 31 років трудового стажу, у 63 роки треба мати від 21 до 31 року стажу, а от у 65 років — від 15 до 21 року стажу.

Тим українцям, які мають менше 15 років страхового стажу, передбачається соціальна допомога з 65 років, якщо дозволяє сукупний дохід сім’ї. Проте, мова не йде про традиційну пенсію, а про соціальну допомогу.

Де особа може оформити соціальну допомогу

Заявники можуть звернутись до органів соціального захисту населення за місцем прописки або фактичного проживання або ЦНАПу.

До заяви потрібно додати наступні документи:

  • паспорт, трудову книжку і документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків;
  • довідку Пенсійного фонду України про наявний страховий стаж;
  • декларація про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї) за останні шість календарних місяців;
  • копію рішення про призначення опікуна (для особи, яку визнано недієздатною).
По теме:  Рынок земли: украинцам хотят расширить права

Зразок заяви можна переглянути за посиланням.

Який розмір виплати

Згідно зі даними, сума грошової допомоги становить 30% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, та з урахуванням доплати не може бути меншою за 100% зазначеного прожиткового мінімуму.

Тому у 2024 році розмір нарахування складає 2361 гривню.

Раніше Полемика писала про те, чи зміниться тариф на газ з 1 вересня та скільки доведеться платити.