Початок сезону шашликів
Як не отримати штраф за шашлики?

З настанням теплої погоди дедалі більше українців вирушають на природу, щоб посмажити шашлики. Про це пише Полемика.

Втім, варто пам’ятати, що приготування їжі на відкритому вогні має свої правила, порушення яких може призвести до чималих штрафів.

За чинним законодавством, розпалювання багаття або мангалу у заборонених місцях — зокрема у лісах, парках чи заповідниках без спеціально облаштованих зон — суворо заборонено. Порушення цих правил карається штрафами.

Розміри штрафів:

  • За порушення правил пожежної безпеки у лісах громадянам загрожує штраф від 1 530 до 4 590 гривень.
  • Якщо дії призведуть до пожежі або пошкодження зелених насаджень, сума штрафу може зрости до 15 300 гривень або більше.
  • Для посадових осіб розміри штрафів ще вищі: від 4 590 до 15 300 гривень.

Також варто пам’ятати, що у період надзвичайної пожежної небезпеки місцева влада може повністю заборонити розпалювання вогню навіть у спеціально відведених місцях.

Щоб уникнути проблем, експерти радять:

  • Готувати шашлики лише у спеціально обладнаних місцях для барбекю.
  • Завжди мати під рукою засоби для гасіння вогню.
  • Не залишати вогнище без нагляду навіть на короткий час.
  • Після закінчення приготування обов’язково загасити вогонь водою або засипати землею.

Крім того, важливо не забувати про повітряні тривоги: у разі сигналу потрібно негайно припинити відпочинок і прямувати в укриття.

Також в Україні посилюють контроль за онлайн-торгівлею.