Російські окупанти неодноразово атакували українські міста, використовуючи бомбардувальники-ракетоносці.

Одним з таких є вбивчий літак Ту-22М3.

Полемика з посиланням на Новий канал розповідає, що відомо про смертельний бомбардувальник Ту-22М3 і чи можна його збити.

Що відомо про Ту-22М3

Ту-22М – це радянський дальній надзвуковий бомбардувальник-ракетоносець зі змінною геометрією крила. Його використовують для ураження морських і наземних цілей крилатими ракетами, авіаційними бомбами, зокрема з ядерними боєголовками. Бомбардувальник був розроблений ОКБ О.М. Туполєва, а вироблявся на Казанському авіаційному заводі імені Горбунова. В експлуатації з знаходиться з 1974 року.

Перший політ Ту-22М3 здійснив 20 червня 1977 року, з 1978-го запущений серійне виробництво, яке припинено у 1993 році.

Чи є Ту-22М в Україні

Після розпаду Радянського союзу Україна також отримала частину цих бомбардувальників: 22 літаки Ту-22М2 і 60 штук Ту-22М3. Проте до 2003 року 19 з них передали Росії, чотири зараз знаходяться у музеях, а решту утилізували. Тобто на сьогодні лише країна-агресорка має в експлуатації ці літаки.

Чи може Україна збити Ту-22М

Літак Ту-22М3 за своїми характеристиками спроможний протистояти різним системам ППО. Здатність збити Ту-22м3 залежить від багатьох факторів, включаючи тип, потужність і рівень сучасності використовуваних ППО, а також ефективність та точність використовуваних засобів.

По теме:  Альбатросов с GPS превратили в трекеров рыбных браконьеров

Літак Ту-22М3, як стратегічний бомбардувальник, може бути збитий різними системами протиповітряної оборони (ППО) – С-300, «Бук», ЗРК Patriot, Iris-T, NASAMS тощо. Проблема полягає в тому, що РФ атакує Ту-22М3 з дальніх рубежів, куди ЗРК, які є на озброєнні в України, не дістають. Тому Україні дуже необхідні західні винищувачі F-16.

Раніше Полемика писала про те, окупанти завдали ударів по ДніпроГЕС.