Країни групи "Великої сімки" (G7), до якої входять США, Велика Британія, Німеччина, Японія, Італія, Канада та Франція, зобов'язалися знизити свою залежність від енергоносіїв з росії. Про це йдеться у заяві G7 за підсумками переговорів з президентом України Володимиром Зеленським.

У першу чергу країни G7 поетапно припинять або заборонять імпорт нафти з росії:

Ми подбаємо про те, щоб зробити це своєчасно та впорядковано і таким чином, щоб дати світові час для забезпечення альтернативних постачань.

При цьому ми працюватимемо разом і з нашими партнерами для забезпечення стабільних та стійких глобальних постачань енергії та доступних цін для споживачів, у тому числі шляхом прискорення скорочення нашої загальної залежності від викопного палива та нашого переходу на чисту енергію відповідно до наших кліматичних цілей.

Заходи проти Росії

  • G7 зобов'язується поступово покласти край залежності від імпорту енергоресурсів з рф. "Сімка" збирається досягти цього у тому числі шляхом скорочення своєї залежності від викопного палива, а також за допомогою переходу на екологічно чисту енергетику відповідно до своїх цілей у сфері боротьби з кліматичними змінами.
  • Лідери G7 закликали приватні компанії "не забезпечувати коштами" росію. 
  • Країни Групи семи вживатимуть подальших заходів проти банків рф, важливих для національної фінансової системи. 
  • Лідери G7 продовжать кампанію, спрямовану проти фінансових еліт та членів їх сімей, які підтримують президента путіна у його військових зусиллях і "марнують ресурси російського народу". "Ми будемо вводити санкції щодо додаткових осіб відповідно до наявних на національних рівнях повноважень".
По теме:  У Зеленского объяснили позицию по кризису в Беларуси

Як повідомляли "Подробиці", лідери "Великої сімки" заявили про намір не допустити перемоги росії в Україні.

По материалам: Подробности