Євросоюз на саміті 30-31 травня обговорить зростання ризику голоду в країнах, які залежать від постачання сільськогосподарської продукції з України. Про це повідомляє іспанська газета El Pais з посиланням на джерела.

ЄС розглядає можливість організації військово-морської місії для допомоги у вивезенні українського зерна, зокрема з Одеси. Але в Європі побоюються сутичок з російськими військовими.

ЄС вважає за необхідне якнайшвидше вивезти тисячі тонн кукурудзи, ячменю і, насамперед, пшениці, заблокованих на території України.

У проекті підсумкової заяви саміту, за даними El Pais, "рішуче засуджується знищення та незаконне присвоєння Росією сільськогосподарської продукції України". ЄС планує попросити Москву "зняти блокаду українських портів та дозволити вивіз продуктів харчування, зокрема з Одеси".

Читайте також

Китай закликав створити "зелений коридор" для поставок зерна з України

Однією з труднощів в організації військово-морської місії, як зазначає газета, став прохід у порт Одеси. З 1936 року захід у Чорне море військових кораблів регулюється Конвенцією Монтре, за виконанням статей якої стежить Туреччина.

Один зі співрозмовників El Pais запевняє, що Анкара дала б дозвіл на прохід європейських кораблів, оскільки йдеться про гуманітарну місію.

По теме:  Всю ніч повітряна тривога: у Миколаєві пролунали потужні вибухи

Проте, як зазначає видання, військово-морська операція загрожує ризиком зіткнень з російським флотом. Джерела El Pais кажуть, що місія в Чорному морі "є безпрецедентним ризиком для європейських сил".

"Дебати про політику безпеки та оборони неминучі", — додав один зі співрозмовників газети.

Читайте також

США закликали росію розблокувати порт Одеси для експорту зерна

До початку російського вторгнення Україна експортувала в середньому 18 млн т пшениці, 24 млн т кукурудзи та майже 5 млн т ячменю.

За даними Єврокомісії, Туніс імпортує 53% своєї пшениці з України, Лівія — 44%, Єгипет — 26%. В Індії та Пакистані, де проживає майже 1,7 млрд людей, залежність від української пшениці становить майже 50%.

За даними ООН на 1 травня, у портах України заблоковано 4,5 млн. тонн зерна, призначеного для експорту. Більшість запасів зерна зосереджена в порту Одеси.

Нагадаємо, що Велика Британія створює коаліцію для розблокування українських портів. Нагадаємо, що у росії назвали умову для розблокування українських портів.

По материалам: Подробности