Росія внаслідок збройного вторгнення в Україну захопила кілька українських родовищ корисних копалин, які оцінюються у $12,4 трлн. Про це повідомляє The Washington Post з посиланням на дані канадської компанії SecDev.

За її оцінкою, родовища з пальним, металами та корисними копалинами на суму щонайменше $12,4 трлн перебувають у тих районах, які зараз контролюють загарбники.

Зокрема, Україна втратила: 

  • 63% покладів вугілля;
  • 11% родовищ нафти;
  • 20% покладів природного газу;
  • 42% родовищ металів;
  • 33% родовищ рідкісноземельних корисних копалин, у тому числі літію.

SecDev уточнює, що за час вторгнення Росія захопила 41 родовище вугілля, 27 родовищ природного газу, 14 родовищ пропану, 9 родовищ нафти, 6 родовищ залізної руди, 2 родовища титанової руди, 2 родовища цирконієвої руди, по одному родовищу урану, золота та великий кар'єр з видобутку вапняку, який раніше використовувався для виробництва сталі.

WP пише, що Україна може втратити доступ майже до двох третин своїх родовищ. Це може ускладнити пошук Західній Європі альтернатив імпорту з Росії та Китаю.

Росія захопила в Україні родовища корисних копалин на $12,4 трлн - WP

Нагадаємо, що сьогодні, 11 серпня, окупанти чотири рази обстріляли ЗАЕС. З березня 2022 року станція перебуває під контролем російських загарбників.

По теме:  Умер командир батальона Украинской добровольческой армии

Раніше країни G7 виступили з заявою, вимагаючи від Росії повернути Запорізьку АЕС під контроль України.

По материалам: Подробности