Касаційний адміністративний суд у складі Верховного суду України відхилив апеляційну скаргу "Партії Шарія", і таким чином, остаточно заборонив її діяльність в нашій країні. Про це повідомляє Служби безпеки України.

Таке рішення суд ухвалив сьогодні в рамках відповідного реагування СБУ на загрози національній безпеці та на підставі указу Президента і рішення РНБО.

Причинами для заборони "Партії Шарія" стали матеріали СБУ про причетність її лідера блогера Анатолія Шарія та провідних функціонерів до:

  • дестабілізації суспільно-політичної ситуації в Україні;
  • поширення антиукраїнської пропаганди щодо зміни конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету та територіальної цілісності України;
  • підриву державної безпеки;
  • пропаганди війни, насильства в умовах військової агресії РФ.

За даними Руху "Чесно", "Партія Шарія" — це перша партія, якій остаточно заборонена діяльність в судовому порядку.

Нагадаємо, у травні в Іспанії затримали блогера Анатолія Шарія, якого СБУ підозрює у державній зраді, зокрема, у вчиненні злочинів, передбачених двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 111 (державна зрада);
  • ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).
По теме:  Заседание совета НАТО в Украине: названа дата

На переконання слідчих СБУ, Шарій здійснював протиправну діяльність на шкоду національній безпеці України в інформаційній сфері. Є підстави вважати, що  діяв на замовлення російських структур.

За матеріалами цього провадження ініційовано питання щодо екстрадиції Шарія до України.

Ексгенпрокурор України Ірина Венедиктова заявляла, що процес екстрадиції в Україну Анатолія Шарія може тривати до року.

По материалам: Подробности