Дружина президента України Олена Зеленська здійснила візит до Республіки Польща, у межах якого провела зустріч із першою леді цієї країни Агатою Корнгаузер-Дудою, виступила на Варшавському безпековому форумі та отримала присуджену українському народові Премію лицаря свободи. Про це повідомляється на сайті президента. 

Свій візит Олена Зеленська розпочала із зустрічі з першою леді Республіки Польща.

Дружина Президента України подякувала колезі за незмінну позицію Польщі – чіткі меседжі на підтримку нашої держави пролунали під час виступу Президента Анджея Дуди на 77-й сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку.

Олена Зеленська відзначила, що підтримка України для всього світу – це інвестиція у майбутнє. Вона розповіла про нову можливість для такої підтримки – свою фундацію Olena Zelenska Foundation, яку нещодавно презентувала у Нью-Йорку.

Це новий спосіб долучитися до відновлення України через відбудову освіти, медицини чи гуманітарну допомогу. Буду рада презентувати всі ці напрямки в Польщі.

Перші леді обговорили новий формат співпраці двох країн у галузі медицини – обмін досвідом між українськими та польськими лікарями у сфері надання допомоги пацієнтам з важкими опіковими травмами.

По теме:  В Украине сообщили о первых побочных эффектах после вакцинации

Разом з Агатою Корнгаузер-Дудою перша леді України відвідала Інститут охорони здоров'я дітей у Варшаві, де на лікуванні перебувають евакуйовані українські діти. Це не лише клініка, а й дослідний центр. Тут проводять понад 7 тис. операцій щороку. Інститут також приймає близько тисячі студентів, які проходять тут практику та стажування. Крім того, у закладі мають змогу навчатися й обмінюватися досвідом 400 дитячих лікарів різного профілю. Лікарня також має симуляційний навчальний центр, де на спеціальних приладах вчать робити операції. Зараз в Інституті на лікуванні перебуває 11 дітей з України, наймолодшому хлопчику всього чотири роки, але він бореться з онкологією як справжній герой і терпляче виконує всі вказівки лікарів.

Олена Зеленська подякувала за роботу працівникам закладу та професору Петру Чаудерні, завдяки зусиллям якого у Польщі створили хаб Unicorn для евакуації на лікування дітей із Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру у Львові.

Під час візиту до Польщі Олена Зеленська також виступила на щорічному Варшавському безпековому форумі (ВБФ).

По теме:  В Украине растет смертность от COVID-19

Під час Варшавського безпекового форуму дружина президента отримала Премію лицаря свободи, присуджену народу України. Цю нагороду вручає Фондом Казимира Пуласького видатним діячам, які сприяли популяризації цінностей генерала Пуласького: свободи, справедливості та демократії. Цього року організатори нагородили український народ, який протистоїть російській агресії.

Є відомий польський девіз: "За нашу і вашу свободу». Дякуємо, що ви з нами. Знаємо, що будете з нами до кінця. До нашої й вашої перемоги".

Перша леді також зустрілася з українськими тимчасовими переселенцями в Польщі та представниками української громади в цій країні.

Я рада, що ви саме тут, у Польщі, у країні, яка першою відчинила для нас двері, коли стався російський напад. Бо це по-справжньому братня країна, яка розділяє з нами найбільше випробування під час цієї війни.

По материалам: Подробности