До Конгресу США внесли законопроект про бюджет на 2023 фінансовий рік у сумі $1,7 трлн. Він передбачає виділення $44,9 млрд допомоги Україні та союзникам по НАТО, що стане рекордною сумою, повідомляє Reuters.

Ця допомога не входить до рекордної оборонної частини бюджету в $858 млрд, яка вища за торішні $740 млрд військових видатків, а також перевищує запит Джо Байдена.

Допомогу Україні передбачається розділити на такі напрямки:

  • до $14,5 млрд на військове обладнання;
  • $12 млрд на поповнення запасів уже переданого обладнання;
  • $9 млрд на навчання, екіпірування, озброєння та допомогу в логістиці та розвідці;
  • $13 млрд як економічна та бюджетна підтримка;
  • $2,4 млрд на розселення, підтримку та уроки англійської для українських біженців;
  • $126 млн на підготовку до відповіді на можливі ядерні та радіаційні інциденти в Україні.

Читайте також

Що росія платить, продовжуючи бойові дії в Україні: думка головного економіста Держдепу США

Сенатори поспішають ухвалити законопроект і направити його на підпис президенту Джо Байдену до кінця тижня, щоб не допустити шатдауну.

По теме:  Залужний вперше зустрівся з генералом США Міллі

Проект не могли погодити, через те, що демократи та республіканці сперечалися щодо того, скільки грошей слід витрачати на військові та невоєнні програми. 2022 фінансового року в проект американського бюджету було закладено $1,5 трлн.

Влада США з листопада обговорює фінальний бюджет на 2023 фінансовий рік, який розпочався ще 1 жовтня 2022-го. Білий дім наполягав на виділенні $38 млрд на допомогу Києву.

Також до проекту бюджету включено закон про національну оборону, куди, зокрема, запропоновано внести пункт про можливість фінансування України за рахунок вилучених російських активів.

По материалам: Подробности