На околицях окупованого Маріуполя з'явилося щонайменше 10 300 нових могил. Про це повідомляє Assosiated Press.

Журналісти агенції проаналізували супутникові знімки Старокримського цвинтаря з початку березня до грудня і дійшли висновку, що там з'явилося щонайменше 10 300 нових могил.

Це може свідчити, що кількість загиблих у Маріуполі може втричі перевищувати ранні оцінки, які зараз становлять щонайменше 25 тис. людей.

Журналісти AP виміряли кожну секцію, де цвинтар був розширений, і підрахували, що загальна площа, яку займають нові могили, становить понад 51 500 квадратних метрів. У середньому одна могила припадає на кожні 6 кв. м.

Потім журналісти застосували цю є методологію до двох менших прилеглих цвинтарів у селах Мангуш та Виноградне, де з березня були вириті аналогічні братські могили. Також є траншейна могила, яку викопали українці під час блокади.

Розслідувачі переглянули записи з безпілотників та відеозаписи, на яких видно, що росіяни використовували важку техніку для копання довгих траншей, які потім були засипані.

Могили виглядали як земляні насипи, інколи з дерев'яними хрестами з іменами та датами, але здебільшого з написаними від руки цифрами на маленьких табличках.

По теме:  Цены на топливо: сколько стоит бензин в Украине

Часто могили відзначені більш ніж одним номером, що може вказувати на більш ніж одного небіжчика. Це означає, що кількість могил не обов'язково відповідає кількості похованих українців.

Три судово-медичні експерти-археологи, які мають досвід розслідувань воєнних злочинів, пов'язаних з масовими похованнями, оцінили аналіз AP як вірогідний.

У Маріуполі з'явилося 10 300 нових могил - AP

Нагадаємо, росіяни хочуть перейменувати Маріуполь на Жданов.

По материалам: Подробности