Президент США Джо Байден і прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда виступили зі спільною заявою за підсумками зустрічі, яка відбулася у Вашингтоні 13 січня. Серед іншого, вони заявили, що будь-яке застосування росією ядерної зброї в Україні "стало б ворожим актом проти всього людства".

Ми разом виступили проти несправедливої та жорстокої агресивної війни Росії проти України, і ми продовжуватимемо вводити санкції проти Росії та надавати непохитну підтримку Україні.

Ми однозначно заявляємо, що будь-яке застосування Росією ядерної зброї в Україні було б нічим не виправданим ворожим актом проти людства. І ми продовжимо підтримувати Україну перед огидними атаками Росії на об'єкти критичної інфраструктури.

Японський прем'єр-міністр Кісіда під час зустрічі з Байденом підтвердив намір купити американські крилаті ракети Tomahawk. Про це повідомляє "Кіодо" з посиланням на неназваного високопоставленого представника уряду Японії.

Японська влада раніше оголосила, що закладе 211,3 млрд ієн ($1,65 млрд) у бюджеті на 2023 фінансовий рік на закупівлю ракет Tomahawk дальністю до 2,5 тис. км. На цей крок уряд Японії вирішив піти для посилення своїх можливостей протидіяти ударам.

По теме:  "У Херсонській області виявили понад 400 воєнних злочинів рф" - Зеленський

Про плани Токіо купити американські ракети стало відомо наприкінці жовтня 2022 року. Газета "Іоміурі" писала, що Японія закупить у США 500 ракет Tomahawk до квітня 2027 року. Як наслідок у зоні потенційного ураження опиняться прибережні райони Китаю. Політику КНР японська влада вважає "найбільшим стратегічним викликом".

По материалам: Подробности