У ході суботнього засідання Міллі Генгеша (парламенту) Туркменістану двопалатний законодавчий орган було перетворено на Меджліс, який з 2021 року був нижньою палатою туркменського парламенту.

Верхню палату, Халк Маслахати, було реорганізовано у "вищий орган народної влади" — його головою залишився експрезидент Гурбангули Бердимухамедов. На сайті державного агентства країни повідомляється:

У зв'язку зі створенням Халк Маслахати Туркменістану та наділенням його широкими повноваженнями, у тому числі щодо розгляду та затвердження пропозицій про прийняття конституції Туркменістану та конституційних законів, внесення до них змін та доповнень, було запропоновано припинити роботу Халк Масхалти Національної ради.

Наголошувалося на доцільності перетворення парламенту, який здійснює законодавчу владу в країні, в Меджліс Туркменістану, який складається з однієї палати.

На засіданні також був закріплений статус Гурбангули Бердимухамедова як загальнонаціонального лідера Туркменістану.

Туркменський парламент був реорганізований з однопалатного до двопалатного 1 січня 2021 року. Меджліс складається зі 125 депутатів, які обираються на п'ять років.

За даними аналітичного центру Freedom House, вибори до законодавчого органу жорстко контролюються виконавчою владою, на них немає реальної конкуренції, а кандидати від опозиції не допускаються.

По теме:  Зеленський засудив Китай за ігнорування війни в Україні

По материалам: Подробности