«>

Міжнародна група розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) ухвалила рішення про зупинення членства росії в організації після 20 років співпраці. Відповідна заява опублікована на сайті FATF.

Дії рф суперечать основним принципам FATF, спрямованим на зміцнення безпеки, надійності та цілісності світової фінансової системи. Вони також є грубим порушенням зобов'язань щодо міжнародної співпраці та взаємної поваги, яких повинні дотримуватися члени FATF.

FATF — міжурядовий орган, заснований 1989 року з ініціативи глав урядів G7. Його дії спрямовані на вироблення світових стандартів у сфері протидії відмиванню злочинних доходів та фінансуванню тероризму. росія стала членом FATF у 2003 році.

Призупинення членства росії в FATF не тягне за собою жодних зобов'язань і обмежень для російських фінансових інститутів. 

У березні 2022 року глава МЗС України Дмитро Кулеба закликав країни, які перебувають у FATF, виключити росію і внести її до чорного списку.

18 червня 2022 року FATF обмежила роль та вплив росії в організації. Таким чином, Москва втратила право виконувати керівні або консультативні функції, а також брати участь в ухваленні рішень щодо встановлення стандартів.

По теме:  Обов'язковий візит до лікаря для отримання першого е-рецепту скачували

Як виключення FATF вплине на росію:

  • Ускладнить ведення бізнесу з росією. Включення до списку "юрисдикцій високого ризику" означатиме, що іноземні банки й фінансові установи повинні будуть проводити додаткові перевірки під час роботи з російськими юридичними особами, щоб перевірити, чи не є вони злочинцями.
  • Для росії зменшаться можливості, щоб ухилитись від санкцій.
  • Обмежить торгівлю росії зі світом.
  • Буде важче отримувати платежі за експорт і здійснювати платежі за імпорт. Наприклад, коли Іран потрапив до чорного списку FATF у 2020 році, його експорт товарів і послуг скоротився приблизно на 30%.
  • Відтік прямих іноземних інвестицій. Компанії зіткнулись з більшими витратами на інвестуванні в росію, а переказ коштів до країни-окупанта стане проблематичним.

По материалам: Подробности