«>

Президент України Володимир Зеленський заявив, що двосторонній договір зі Сполученими Штатами щодо гарантій безпеки України має бути схожий на ізраїльську модель. Він повинен містити питання зброї, санкцій, фінансів, однак з кожною країною перелік може бути інший. Про це він сказав в інтервʼю "1+1".

Там (у договорах про гарантії безпеки, — ред.) повинні бути і санкції, і зброя, фінанси, ППО, літаки — меню велике, але різний клієнт, скажімо так. Зі Сполученими Штатами це буде більш потужний двосторонній договір, з Британією — сильний. Є держави, які просто не мають зброї, але (мають, — ред.) фінанси, серйозні санкції у разі повторення агресії", — заявив він.

Зеленський підкреслив, що договір зі США може бути схожий на ізраїльську модель гарантій безпеки від американців.

Зі США у нас, напевно, буде саме така модель — ізраїльська, там, де є і зброя, і технології, і тренування, і фінанси тощо. Начебто ізраїльська, але інша держава у нас й інший ворог.

По теме:  "Найзапекліші антисеміти, як правило, євреї": Лавров порівняв Зеленського з Гітлером

Президент запевнив, що у разі зміни президента у США договір продовжуватиме діяти, оскільки документ має бути обов’язково ратифікований Конгресом, а в європейських країнах — їхніми парламентами.

Зеленський додав, що Україна не відмовляється від НАТО, а гарантії безпеки діятимуть на шляху України до Альянсу.

По материалам: Подробности