«>

Глава Міністерства освіти та науки Оксен Лісовий видав наказ про написання найменування держави-агресора "Російська Федерація" з великих літер.

Цим документом від 31 серпня міністр вніс зміни до наказу МОН №1022 від 21 серпня. І наказав виправити назву країни-агресора, якщо в документах вона написана з маленької літери.

Внести до наказу Міністерства освіти і науки України від 21 серпня 2023 року №1022 "Про забезпечення навчання учнів, які виїхали з України внаслідок повномасштабного вторгнення російської федерації і здобувають освіту в закладах освіти країни перебування та України" такі зміни: у заголовку, підпунктах 1, 2 пункту 1 слова "російської федерації" замінити словами "Російської Федерації".

Міністр освіти Лісовий пояснив, чому наказав писати "російська федерація" з великих літер

З початку повномасштабної війни у ЗМІ та у держструктурах почали писати "росія", "російська федерація", "путін", "москва" з маленької літери на знак зневаги.  

"Зрада" від очільника МОНу викликала збурення в патріотичних колах. Оксен Лісовий опублікував пояснення, де  зазначив, що "правопис "рф" з великої літери — помилка, але вимога нормопроєктування".

Без такого виправлення Мінʼюст не зареєстрував би наш наказ, що визначає особливості навчання українських школярів, які нині перебувають за кордоном. 

По теме:  Вакцина Pfizer: в Финляндии выявлен первый случай побочной реакции

Йдеться про наказ від 21 серпня 2023 року., який передбачає, що українці, які здобувають освіту одночасно в школі країни перебування та в Україні, в українських школах можуть вивчати лише українознавчий компонент (українські мова й література, історія України тощо).

У коментарях до допису користувачка запитала у міністра, чи можна "дітям, що знаходяться в Україні, писати "РФ" з маленької", наприклад, у шкільних творах або на уроках географії. Оксен Лісовий відповів, що "тільки за".

Міністр освіти Лісовий пояснив, чому наказав писати "російська федерація" з великих літер

По материалам: Подробности