«>

В Україні триває військовий стан та загальна мобілізація. Мобілізовані будуть і обмежено придатні до військової служби, проте служити вони будуть у підрозділах, які не потребують сильної фізичної підготовки.

Де служитимуть обмежено придатні, досліджував New voice.

За правилами, лікарі ВЛК мають вказувати в рішення про обмежену придатність, де можна і де не можна служити чоловіку. Обмежено придатних заборонено законом направляти на службу в десантно-штурмових військах; плавскладі; морській піхоті; спецспорудах (за винятком підрозділів забезпечення).

Військовозобов'язаних, яких визнали обмежено придатними, можуть направити на службу в частинах (підрозділах) забезпечення; ТЦК; установах, організаціях; навчальних закладах.

У жовтні в Україні можуть мобілізувати такі категорії чоловіків та жінок:

  • придатні та обмежено придатні чоловіки віком від 27 до 60 років, якщо вони мають чи не мають військового досвіду;
  • придатні та обмежено придатні чоловіки від 18 до 27 років, якщо вони проходять службу запасі після строкової служби, закінчили військову кафедру або вищі військові навчальні заклади;
  • придатні та обмежено придатні призовники від 18 до 27 років, які не проходили строкову службу — на контракт із ЗСУ;
  • жінки-військовозобов'язані, які закінчили ВВНЗ або військову кафедру і проходять службу в запасі від 18 до 60 років;
  • жінки від 18 років — за мобілізацією і на контракт, якщо їх спеціальність потрібна та вони придатні за станом здоров’я до служби;
  • колишні жінки-військовослужбовиці, які мають звання та звільнилися у запас з військової служби та залишаються військовозобов'язаними;
  • зняті з військового обліку — після постановки на облік;
  • виключені з військового обліку військовозобов'язані, якщо вони визнані придатними або обмежено придатними під час воєнного стану рішенням ВЛК, якщо вони не користуються правом на відстрочку, і якщо вони не засуджені за тяжкий злочин.
По теме:  Україна переводить годинники на зимовий час: дата та поради

Усі військовозобов'язані чоловіки, які отримують повістки про уточнення даних, мають з’явитися до ТЦК, якщо не мають поважних причин цього не робити. Під час уточнення даних виявляється, чи є у людини відстрочка від мобілізації. Якщо вона є, то направляти таких людей на ВЛК та мобілізувати — заборонено законом.

Якщо відстрочки немає, чоловіків відправляють на ВЛК, де визначається рівень придатності до військової служби.

Нагадаємо, військовим збільшили доплати, хто буде отримувати по 100 тисяч гривень. 

По материалам: Подробности