«>

Українські військовослужбовці, які набули 25 років вислуги та досягли віку 45 років на день звільнення, мають можливість отримувати пенсію за вислугу років. Розмір цієї пенсії залежить від грошового забезпечення, з якого сплачувався єдиний соціальний внесок. Про це розповіла у Military Media Center представниця Святошинського РТЦК та СП молодший сержант Вероніка Чеканова.

Пенсія за вислугу років надається бійцям після їхнього звільнення з Збройних Сил України та враховує певні умови та критерії. Розмір цієї пенсії розраховується на основі грошового забезпечення за останні 24 місяці, з якого не сплачувався єдиний соціальний внесок. Важливо відзначити, що доплати у розмірах 30, 50 та 100 тис. гривень не враховуються при розрахунку цієї пенсії, оскільки з них не сплачувався єдиний соціальний внесок згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 24.02.2022 року №168.

Розрахунок пенсії за вислугу років проводиться наступним чином:

  • За 25 років вислуги — 50% грошового забезпечення (за останні 2 роки служби) і додатково 3% за кожний додатковий рік вислуги.
  • За 25 років загального стажу, з якого військова служба становить не менше 12 років і 6 місяців — 50% грошового забезпечення (за останні 24 місяці) плюс 1% за кожний рік додаткової вислуги.
  • Під час звільнення за станом здоров’я при наявності 25 років вислуги — 55% грошового забезпечення і додатково 3% за кожний рік додаткової вислуги.
По теме:  Графіки відключення світла: чого чекати українцям 18 листопада

Закон України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" встановлює порядок пенсійного забезпечення громадян України, які служили у Збройних Силах.

Розмір пенсії визначається на основі різних факторів, таких як:

  • посадовий оклад,
  • оклад за військове звання,
  • надбавки за вислугу років,
  •  інші постійні виплати.

Розрахунок вислуги років проводиться згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 1992 року №393.

Читайте також, що зміниться для українців з 1 жовтня. 

По материалам: Подробности