«>

Президент України Володимир Зеленський підтвердив, що ЗСУ вдарили по російських позиціях ракетами ATACMS, які таємно передали Сполучні Штати. Про це глава держави заявив у відеозверненні.

Дякую всім, хто воює й працює заради України! Дякую всім, хто допомагає! І сьогодні особлива вдячність Сполученим Штатам. Наші домовленості з Президентом Байденом виконуються. Виконуються дуже влучно — "атакамси" себе показали.

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк також прокоментував застосування ATACMS:

Новий розділ цієї війни (не)офіційно розпочатий… Для російських військ більше немає безпечних місць у межах… міжнародно визнаних кордонів України. А значить: жодної можливості середньостроково зберегти за собою Південь, Крим і Чорноморський флот. Годинник уже пішов у зворотному напрямку. Нафтогазова голка ще відтягує кінець. Але він уже давно став неминучим.

17 жовтня газета The Wall Street Journal написала про перший випадок застосування Україною далекобійних ракет ATACMS.

За даними видання, в останні дні Україна таємно отримала невелику партію ракет з радіусом дії близько 160 км. США офіційно не повідомляли про те, що надали Україні далекобійні ракети ATACMS.

По теме:  Зеленский продлил санкции против российскиих банков

The Wall Street Journal не уточнює, які саме цілі вразили ракети ATACMS. При цьому ЗСУ 17 жовтня заявили про успішні удари по військових летовищах в окупованих Луганську та Бердянську. Російські Z-канали скаржились, що ЗСУ могли вдарити по аеродрому в Бердянську ракетами ATACMS.

"Атакамси" себе показали: Зеленський підтвердив застосування американських ракет

 

Сили спецоперацій ЗСУ повідомили про знищення дев'яти російських гелікоптерів різних модифікацій, установки ППО, складу боєприпасів та іншої військової техніки.

За даними агентства Associated Press, ЗСУ отримали ракети ATACMS, оснащені касетною бойовою частиною — з 950 суббоєприпасами.

"Атакамси" себе показали: Зеленський підтвердив застосування американських ракет

Нагадаємо, президент США Джо Байден вирішив надати Україні оперативно-тактичні ракетні комплекси ATACMS з касетними боєприпасами, але не став оголошувати про це публічно. 

Байден на зустрічі із Зеленським 21 вересня дав зрозуміти, що готовий надати далекобійні ракети. США відправлять "невелику партію" ракет найближчим часом.

"Атакамси" себе показали: Зеленський підтвердив застосування американських ракет

У травні 2023 року Велика Британія надала Україні далекобійні ракети Storm Shadow з радіусом дії 250 км. У липні про постачання ракет Scalp — аналог Storm Shadow — повідомила Франція.

На відміну від них пуск балістичних ракет класу "земля-земля" ATACMS, здатних вражати цілі на відстані до 300 км, може здійснюватися з допомогою реактивної системи залпового вогню HIMARS, які вже є на озброєнні ЗСУ.

По теме:  ВОЗ подтвердила информацию о новом виде COVID-19

 

По материалам: Подробности