«>

Президент України Володимир Зеленський сьогодні, 17 жовтня, затвердив рішення РНБО щодо забезпечення безпеки об'єктів критичної інфраструктури та енергетики України в умовах війни.

Зазначається, що йдеться про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 17 жовтня 2023 року "Про організацію захисту та забезпечення безпеки функціонування об'єктів критичної інфраструктури та енергетики України в умовах ведення воєнних дій".

Що пропонує Рада національної безпеки і оборони України

Кабінету Міністрів України треба забезпечити в десятиденний термін виконання робіт і заходів щодо належного інженерного та фізичного захисту.

Також треба збільшити кількість і посилити обороноздатність вогневих груп зі складу Збройних сил України та Національної гвардії України, які здійснюють протиповітряне прикриття, охорону та оборону об'єктів критичної інфраструктури.

Також Кабміну необхідно в десятиденний термін зробити наступне:

  • створити резерви обладнання, запасних частин тощо для своєчасного відновлення пошкоджених об'єктів і захисних споруд;
  • вжити заходів щодо захисту персоналу об'єктів критичної інфраструктури, організації та здійснення евакуаційних заходів у разі виникнення надзвичайних ситуацій;
  • забезпечити об'єкти критичної інфраструктури джерелами електроживлення (електрогенераторами) та необхідним обсягом палива для їхнього сталого та безперебійного функціонування;
  • забезпечити можливість оповіщення населення, яке потрапляє до зони можливого ураження, про виникнення надзвичайної ситуації на відповідному об'єкті.
По теме:  У Зеленського відреагували на приписування Україні участі в підриві "Північних потоків"

Що доручено зробити Генштабу ЗСУ та Міненергетики

Президент доручив здійснювати моніторинг ситуації на об'єктах критичної інфраструктури паливно-енергетичного сектору з метою актуалізації переліку об'єктів, що потребують першочергового протиповітряного прикриття.

Міністерству енергетики України необхідно облаштувати інженерний захист об'єктів критичної інфраструктури та їх відновлення у разі пошкодження.

Також потрібно забезпечити захист будівель, пожежних насосних станцій, інших зовнішніх розподільчих вузлів і трубопроводів систем протипожежного водопостачання та пожежогасіння, що можуть бути пошкоджені внаслідок обстрілів. 

Міністерству оборони України було доручено запровадити у 2023 році навчальні програми, курси підвищення кваліфікації з радіоелектронної розвідки та радіоелектронної боротьби для військовослужбовців підрозділів, залучених до забезпечення захисту та оборони об'єктів критичної інфраструктури.

По материалам: Подробности