«>

Міністра оборони Китаю Лі Шанфу відправили у відставку. Про це повідомило Державне телебачення Китаю. Указ підписав голова КНР Сі Цзіньпін. Ексглаву МЗС Китаю Цинь Гана тим самим указом звільнили з посади державного радника.

Крім того, Сі Цзіньпін зняв Ван Чжигана з посади міністра науки та технологій і призначив Інь Хецзюня на його місце.

Лі Шанфу очолив військове відомство у березні. Востаннє міністр з'являвся на публіці 29 серпня, він взяв участь у третьому Китайсько-африканському форумі з питань миру та безпеки, що відбувся у Пекіні.

Газета Financial Times тоді повідомляла з посиланням на американських чиновників, що міністра усунули з посади і він перебуває під слідством. 

Видання звертало увагу, що цей крок був закономірним і відбувся через два місяці після відставки двох вищих генералів ракетних сил Народно-визвольної армії, які відповідають за арсенал ракет великої дальності та ядерної зброї, а також липневого зникнення міністра закордонних справ Китаю Цинь Гана.

Лі Шанфу понад 30 років працював на космодромі Січан, зокрема очолював його впродовж 10 років. У 2016-2017 роках обіймав посаду заступника командувача Силами стратегічного забезпечення китайської армії, у 2017-2020 роках очолював департамент підготовки військ та постачання Центральної військової ради Китаю.

По теме:  Синоптики дали неутешительный прогноз погоды

У 2018 році проти генерала були запроваджені американські санкції. США пояснювали рішення тим, що Лі Шанфу брав участь в угодах щодо купівлі російських винищувачів Су-35 та систем С-400.

Нагадаємо, остання велика перестановка у керівництві Китаю відбулася у липні. Тоді міністра закордонних справ Цинь Гана замінили на колишнього главу відомства Ван І. Американські ЗМІ писали, що його звільнили за позашлюбні стосунки у США.

По материалам: Подробности