«>

Республіканця від штату Луїзіана Майка Джонсона обрали спікером Палати представників Конгресу США. Про це повідомляє CNN.

Джонсон отримав 220 голосів, чого достатньо для його перемоги. Патрік Макгенрі (від Північної Кароліни), який тимчасово виконує обов'язки спікера, оголосив після голосування.

Майк Джонсон від Луїзіани отримав більшість голосів і належно обраний спікером Палати представників.

Більшість республіканців за підсумками закритого голосування підтримали висунення Джонсона кандидатом у спікери Палати представників. Ця посада є третьою за значимістю у державній ієрархії США. Раніше Палата представників повного складу тричі не змогла обрати спікера.

Джонсон у минулому голосував проти деяких законодавчих ініціатив щодо виділення американської допомоги Україні. Він наголошував, що потрібна повна ясність щодо того, як Київ витрачає отримані кошти. У травні 2022 року Джонсон голосував проти пакету допомоги Україні у розмірі $40 млрд.

Досі він був порівняно маловідомим конгресменом. Джонсон входить до юридичного комітету нижньої палати Конгресу США, а також до її комітету у справах збройних сил.

Він вважається переконаним прихильником попереднього американського президента Дональда Трампа. Саме Джонсон очолював юридичний захист Трампа під час імпічменту в Палаті представників і просив Верховний суд США скасувати результати президентських виборів 2020 року.

По теме:  Коли знизиться ціна на бензин та зникнуть черги: прогноз Кабміну

3 жовтня більшість у Палаті представників підтримала усунення Кевіна Маккарті (від Каліфорнії) з посади спікера. Спікера Палати представників відсторонили з посади вперше в історії США.

Після уходу Маккарті з посади найбільш ймовірними його наступниками вважалися конгресмени Джим Джордан (від Огайо) та Стівен Скаліс (від Луїзіани). Однак їм не вдалося подолати внутрішньопартійний розкол та заручитися підтримкою необхідної кількості законодавців.

До обрання нового спікера робота нижньої палати Конгресу залишалася практично паралізованою. Конгресмени не були уповноважені голосувати з важливих питань, у тому числі щодо бюджету на 2024 фінансовий рік, який розпочався 1 жовтня, а також щодо виділення Україні та Ізраїлю нової великої військової допомоги.

Нагадаємо, президент США Джо Байден запросив у Конгресу додатково $106 млрд, з яких $61 млрд призначений для України.

По материалам: Подробности