«>

Президент України Володимир Зеленський звернувся до Міністерства освіти з завданням спростити виїзд студентів за кордон під час воєнного стану.

Цю тему глава держави обговорив зі студентами під час відвідування Маріупольського державного університету, який через російське вторгнення переїхав до Києва. 

Студенти запитали про спрощення процедури їхнього виїзду за кордон з метою навчання та стажування, щоб набути нових знань і вмінь. 

Президент у відповідь акцентував на важливості уникнення чинників, які створювали б психологічну напругу між військовими на фронті та цивільними. Тож у питанні виїзду за кордон, на його переконання, потрібно знайти справедливе рішення. 

Окремі програми, за якими люди немобілізаційного віку, науковці для розвитку або здобуття знань, які потрібні Україні… Я вважаю, що Міністерство має опрацювати й дати вам змогу принести ці знання в Україну.

Міністр освіти на науки Оксан Лісовий написав у соцмережі, що у відомстві вже шукають шляхи вирішення проблеми виїзду студентів за кордон.

За дорученням Президента, вивчаємо можливість підвищення розміру академічних стипендій найкращим студентам та шукаємо рішення проблеми виїзду за кордон студентів немобілізаційного віку в межах академічної мобільності.  

По теме:  Пенсіонери зможуть отримувати благодійні пожертви: ПФУ розробив порядок виплат

За словами міністра, у бюджеті-2024 збільшили фінансування на стипендії на понад 500 млн грн. Зросла сума і на розвиток наукової діяльності в університетах — на цю мету заклали 801 млн грн. Ще 500 лн грн піде на створення 100 сучасних майстерень для профтехів. 

Нагадаємо, українські студенти можуть повернути частину суми за "контракт". "Подробиці" писали, що для цього треба зробити.

По материалам: Подробности