«>

Польський уряд відреагував на страйк перевізників та блокування пропускних пунктів на кордоні з Україною, і Варшава надіслала Києву пропозиції щодо вирішення ситуації.

Про це повідомляє прес-служба польського уряду.

Міністр інфраструктури Польщі Анджей Адамчик звернувся до віце-прем'єр-міністра з питань реконструкції України та міністра розвитку муніципалітетів, територій та інфраструктури України Олександра Кубракова "щодо протесту польських перевізників" на кордоні.

В Мінінфраструктури Польщі пояснюють, що однією з причин протесту польських транспортників є впровадження українською стороною системи "єЧерга". Таким чином, Адамчик закликав "негайно прийняти заходи щодо виконання вимог польських автоперевізників, за які відповідає українська сторона".

Тому ідея полягає у тому, щоб виключити обов'язкову реєстрацію в електронній черзі транспортних засобів, які повертаються з України до ЄС без вантажу, принаймні на двох пунктах пропуску: Зосін-Усцилуг та Нижанковіце-Мальховіце, — йдеться у заяві.

Міністр Польщі висловив надію, що українська влада прийме зазначені кроки для забезпечення "зручності для українських та польських водіїв, перевізників та підприємців з інших секторів економіки".

Уряд Польщі також повідомив, що протестуючі перевізники основним чином вимагають "відновлення дозволів на міжнародні перевезення, які були скасовані відповідно до угоди між Європейським Союзом та Україною, що діє з 1 липня 2022 року".

По теме:  Чи зможе Білорусь уникнути долі колонії імперської росії: підсумки "Білоруської Платформи"

У зв'язку з цим Адамчик звернувся до Європейського комісара з транспорту Адини Валеан із закликом створити спільний комітет для оцінки впливу цієї угоди на ринок автомобільних перевезень ЄС.

Також глава Мінінфраструктури Польщі закликав президента Європейської Комісії Урсулу фон дер Ляєн підтримати його звернення до української влади з питання деактивації системи електронної черги.

Нагадаємо, мер Львова Андій Садовий польською мовою закликав поляків припинити "ганебну блокаду України". 

По материалам: Подробности