«>

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо відмовив Україні у зброї та заявив, що не вірить військове вирішення конфлікту в Україні. Про це глава словацького уряду повідомив у Facebook за підсумками телефонної розмови із прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем.

Сьогодні я здійснив анонсовану телефонну розмову з прем'єр-міністром України паном Шмигалем. Я підтвердив зацікавленість Словацької Республіки в допомозі Україні в гуманітарній та цивільній сферах.

Далі словацький прем'єр окреслив теми розмови:

1. Я виключив постачання зброї та боєприпасів з державних складів та армії.
2. Ми не віримо у військове вирішення конфлікту в Україні, оскільки це призводить лише до непотрібного безрезультатного кровопролиття.
3. Наші національні інтереси іноді стикаються з інтересами України, тому я підтвердив, що ми й надалі заборонятимемо імпорт української сільськогосподарської продукції на територію Словацької Республіки, тому що ми підемо проти власних фермерів.
4. Ми готові допомагати Україні в розмінуванні, постачати для цього спеціальне обладнання, співпрацювати в енергетичній сфері, включаючи моніторинг цивільних ядерних об’єктів, допомагати гуманітарно.
5. Словацька Республіка підтримує європейську перспективу України та Молдови, але разом із країнами Західних Балкан.
6. Словацька Республіка виступає за майбутній перегляд бюджету ЄС на 2024-2027 роки на умовах, які я вже публічно визначив.
7. Ми зустрінемося з прем’єр-міністром Шмигалем на словацько-українському кордоні на початку 2024 року, темою зустрічі буде співпраця у зазначених сферах.

По теме:  Голова "Укрзалізниці" Камишін подав у відставку

Прем'єр Словаччини відмовив Україні у зброї і заявив, що не вірить у військове вирішення конфлікту з росією

Нагадаємо, 29 листопада Словаччина розширила заборону на поставки української агропродукції.

По материалам: Подробности