«>

Колишній міністр закордонних справ Китаю Цинь Ган, звільнений з посади у липні 2023 року, помер у військовому госпіталі Пекіна, де проходять лікування китайські керівники. Причиною смерті стали тортури або самогубство, пише Politico з посиланням на джерела у верхівці КНР.

Цинь Ган очолив МЗС Китаю у грудні 2022 року. До цього він кілька років працював гендиректором департаменту інформації МЗС, речником МЗС, гендиректором департаменту протоколу МЗС і помічником міністра закордонних справ. Був послом КНР у США та Великій Британії.

Цинь Ган востаннє з'явився на публіці 25 червня. Тоді він зустрівся з офіційними особами з рф, Шрі-Ланки та В'єтнаму. Відтоді міністра на дипломатичних зустрічах заміняв 69-річний Ван І.

Цинь Ган був відсутній на саміті глав МЗС країн Асоціації держав Південно-Східної Азії 13-14 липня. У міністерстві закордонних справ Китаю пояснили це проблемами зі здоров'ям міністра.

У другій половині липня глава МЗС Великої Британії Джеймс Клеверлі відклав заплановану на кінець липня поїздку до КНР. Джерела Bloomberg пов'язували це зі зникненням Цинь Гана.

По теме:  Зеленський провів Ставку: обговорили успіхи ЗСУ та плани прориву оборони росіян

Через місяць після зникнення Цинь Гана відправили у відставку, призначивши на його посаду Ван І, який керував відомством у 2013-2022 роках.

Західні ЗМІ раніше писали про нібито наявність у 57-річного міністра позашлюбного зв'язку з журналісткою одного з китайських телеканалів, що могло стати причиною його зникнення з публічного поля.

Як стверджують джерела Politico, зникнення та подальше усунення міністра могли бути пов'язані з візитом заступником глави МЗС росії Андрієм Руденком до Пекіна. Під час цієї поїздки російський дипломат нібито передав голові КНР Сі Цзіньпіну інформацію про те, що Цинь Ган та родичі кількох високопосадовців передавали "ядерні таємниці" КНР спецслужбам країн Заходу.

Офіційний Пекін повідомлення Politico не коментував.

Нагадаємо, у грудні 2022 року депутати Всекитайських зборів народних представників переобрали головою КНР Сі Цзіньпіна та затвердили призначення члена постійного комітету політбюро ЦК Компартії Китаю Лі Цяна прем'єром Держради КНР — главою китайського уряду. 

Міноборони Китаю очолив Лі Шанфу, включений до списку санкцій США. Наприкінці жовтня 2023 року повідомлялося, що Лі Шанфу відправили у відставку, про причини не повідомлялося.

По теме:  Як готувався візит Зеленського до США: у WP розкрили деталі

По материалам: Подробности