«>

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №10060, який виділять Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру в окремий орган. За — 298 голосі. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

На жаль, але в законопроекті тільки дуже частково скасовані деякі норми по "правкам Лозового".

Прийняття законопроекту є однією з основних вимог МВФ та ЄС, а також послів G7. Правда позиція останніх по правкам Лозового була проігнорована.

Посилення незалежності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури — один з маяків МВФ для отримання допомоги і рекомендацій, наданих у висновку Європейською Комісією, в частині подальшого посилення боротьби з корупцією, написала народна депутатка Ірина Геращенко.

  • Вдосконалюється процедура конкурсного відбору прокурорів та керівництва.
  • САП виокремлюється в окремий орган зі структури Офісу Генерального прокурора.
  • Передбачаються нові механізми дисциплінарного контролю та зовнішнього аудиту САП.
  • Скасовуються поправки щодо терміну розслідування до вручення підозри.

На період воєнного стану було встановлено термін 30 місяців для розслідування до вручення підозри, тепер ці обмеження скасовано і розслідування може тривати безтерміново.

По теме:  Евросоюз вводит новые требования для въезда

Таку вимогу озвучували наші міжнародні партнери, стурбовані тим, що фігуранти корупційних справ уникають покарання і рятують майно , здобуте корупційним шляхом, через обмежені терміни розслідування.

"За дні до голосування посли G7 чітко сказали — без повного скасування "правок Лозового" реформа САП не матиме сенсу, пише Центр протидії корупції. Але, схоже, Сергій Іонушас (голова правоохоронного комітету Ради — ред.) вирішив, що можливості для корупціонерів важливіші, аніж підтримка міжнародних партнерів, за які виживає Україна", — пише Центр протидії корупції. 

Так, правоохоронний комітет Сергія Іонушаса лишив у законопроєкті №10060 ключову норму "правок Лозового" — п.10 ч.1 ст. 284 Кримінального процесуального кодексу. Посилаючись саме на цю норму і розвалюють усі корупційні справи. Без її скасування інші зміни просто не мають жодного сенсу. 

Центр протидії корупції реєструє петицію до Президента України з вимогою скасувати "правки Лозового" в повному обсязі. 

По материалам: Подробности