«>

У Києві демонтували пам’ятник командиру більшовиків Миколі Щорсу. Демонтаж 7-тонної конструкції тривав впродовж шести годин.

При демонтажі монумента з'ясувалося, що копита коня неможливо дістати з цементу, тому їх просто відпиляли.

Монумент Щорсу — одна з найвідоміших пам'яток української столиці, він знаходився на бульварі Тараса Шевченка — на шляху від залізничного вокзалу до Хрещатика.

Тепер монумент більшовицькому командиру зберігатиметься у Державному музеї авіації України імені Антонова.

Про це в ефірі національного телемарафону "Єдині новини" розповів Антон Дробович, голова Українського інституту національної пам'яті.

"Питання його демонтажу можна було вирішити багато років тому, бо відповідне законодавство є. Але українське суспільство — це демократичне суспільство. У нас багато років точилися дискусії, були дебати з представниками мистецьких кіл, які зважали на мистецьку цінність цього пам'ятника.

І хоча з точки зору історичної правди сам Щорс став наругою над пам'яттю наших бабусь і дідусів, тому що Щорс був  комендантом міста в радянський час, коли киян без суду і слідства розстрілювали, забирали майно. За Щорса почала працювати сумнозвісна київська ЧК, яка відзначалася неймовірною жорстокістю, несправедливістю, тому це просто "торжество справедливості"… 

По теме:  "Ми не гарантували безпеку військовополонених, які виходили з "Азовсталі"" - Червоний Хрест

Якщо буде створено профільний музей, який розповідатиме про феномен монументальної пропаганди, тому що всі ці пам'ятники це не просто якісь випадкові мистецькі, а подекуди немистецькі об'єкти. Це все елемент продуманої системної монументальної пропаганди, яка на символічному рівні утверджувала тоталітарний лад і прославляла його героїв, творців тощо.   

Відповідно і прибирати їх з публічного простору недостатньо. Крім того, що не постаментах звільнених мають з'являтися люди, яких тоталітарний лад, система, знищувала, вбивала, то важливо, щоб саме ці пам'ятки опинилися рано чи пізно в просторі, стати частиною експозиції, яка розкаже нашому суспільству, нашим дітям і внука, про те, як тоталітарна пропаганда працювала, як вона діяла, і якими методами поширювала свій вплив", — розповів Антон Дробович. 

По материалам: Подробности