Політичний радник глави угорського уряду Балаш Орбан заявив, що Будапешт готовий зняти вето на схвалення 50 мільярдів євро макрофінансової допомоги Україні, якщо ЄС розморозить усі кошти Угорщини зі своїх фондів.

Про це повідомляє Полемика з посиланням на інтерв’ю Балаша Орбана Bloomberg.

За словами радника Віктора Орбана, в Будапешті розглядають розмороження коштів ЄС для Угорщини й фінансування України як «два окремі питання». Водночас, як зазначає Балаш Орбан, якщо в ЄС прагнуть, щоб фінансування України надходило зі зміненого бюджету ЄС, то ці два питання стають пов’язаними.

Радник Орбана наголошує, що Угорщина досі не підтримує повний чотирирічний план допомоги. В Будапешті бажають, щоб ЄС запропонував Києву фінансування на рік, яке б не потребувало внесення змін до бюджету – а влада Угорщини «розгляне можливість зробити свій внесок» у нього.

Варто зазначити, що заява Балаша Орбана пролунала на тлі повідомлень, що Європейська комісія в середу підтримає розмороження близько 10 мільярдів євро фінансування для Угорщини після ухвалення нею законів для посилення незалежності судової влади.

Водночас Будапешт наполягає на виділенні всієї «замороженої» суми одразу, а це, за підрахунками Bloomberg, близько 30 мільярдів євро (раніше повідомлялось про близько 22 мільярди).

По теме:  Польща вимагатиме повної мобілізації Заходу для підтримки України

Нагадаємо, новий прем’єр-міністр Польщі Туск вимагає від Заходу посилити допомогу Україні.