Орбан готовий піти на компроміс щодо допомоги Україні за умови, що фінансування переглядатиметься щорічно.

Про це повідомляє Полемика з посиланням на Politico.

Дипломати ЄС заявили, що Будапешт погодився зняти вето на допомогу Україні, якщо Європейська рада одноголосно затвердить фінансування на щорічній основі.

«На практиці це дало б Орбану можливість блокувати фінансування України з боку ЄС щороку — або отримати поступки від Брюсселя за відмову від права вето», — зазначають у виданні.

Як повідомляється, що Угорщина сформулювала відповідну пропозицію у п’ятницю, 5 січня, під час зустрічі 27 бюджетних експертів ЄС. Дипломат розповів, що планом передбачається надання Україні 12,5 млрд євро грантів й кредитів щороку. Протягом чотирьох років загальна сума становитиме 50 млрд євро.

В Politico зазначають, що Угорщина не вперше висуває цю ідею, однак цього разу вона «знаменує собою значний відхід від риторики Орбана в останні тижні», коли прем’єр рішуче виступав проти виділення допомоги Україні з бюджету ЄС.

«Але деякі дипломати ЄС залишаються скептично налаштованими, вказуючи на те, що рішення з року в рік не забезпечить передбачуваності для України», — додали у виданні.

По теме:  "Революция в Беларуси не затухнет сама по себе" - Тихановский

Дипломат зауважив, що MFF є багаторічною програмою, тому за неї не можна голосувати щороку.

Варто нагадати, що минулого року у Євросоюзі запропонували виділити для України 50 млрд євро до 2027 року. Щоб таке рішення схвалити, потрібно, щоб абсолютно всі країни-члени ЄС висловили свою підтримку. Однак під час останнього засідання Угорщина наклала вето.

Раніше повідомлялось, що у Конгресі США розробляють угоду, яка може розблокувати кошти для допомоги Україні.