Американський лідер Джо Байден у п'ятницю, 8 березня виголосив промову до Конгресу США.

Американський лідер Джо Байден у п’ятницю, 8 березня виголосив промову до Конгресу США.

Свій виступ він почав з України, наголосивши, що Сполучені штати повинні терміново надати військову допомогу, щоб українці змогли зупинити війну, яку розв’язав проти України російський диктатор Володимир Путін.

Про що говорив Байден у своїй промові і як на неї відреагували Трамп і республіканці, розповідає Полемика з посиланням на трансляцію виступу.

На початку у своїй промові Байден згадав Другу світову війну і участь США в ній.

«Гітлер був на марші. В Європі вирувала війна. Метою президента Рузвельта (ред. — Франклін Рузвельт, президент США з 1933 по 1945 рік) було розбудити Конгрес і попередити американський народ, що це не звичайний момент. Свобода та демократія зазнали нападу у світі», — сказав він.

Байден зазначив, що сьогодні він прийшов у ту саму залу, щоб звернутися до нації і так само, як і колись, «розбудити цей Конгрес і попередити американський народ про те, що це теж незвичайний момент».

«Україна може зупинити Путіна, якщо їй нададуть необхідну зброю»

Американський лідер наголосив, що за кордоном Путін йде вперед, він вторгнувся на території суверенної держави і «сіє хаос по всій Європі та за її межами».

Байден запевнив, що Путін не зупиниться на Україні, і у разі перемоги нападе на країни НАТО. Однак, за його словами, Україна може зупинити російського диктатора, якщо США допоможе їй, надавши необхідну зброю.

«Якщо хтось у цій залі думає, що Путін зупиниться в Україні, запевняю вас, він цього не зробить. Але Україна може зупинити Путіна, якщо ми підтримаємо Україну та надамо зброю, необхідну їй для захисту. Це все, що просить Україна. Вони не просять американських солдатів. Американських солдатів на війні в Україні немає. Я сповнений рішучості, щоб так було і далі. Але зараз допомога Україні блокується тими, хто хоче, щоб ми відійшли від світового лідерства», — виголосив президент США.

По теме:  Готують «подарунок» Путіну? Росіяни зосередили зусилля на захопленні важливого міста на сході України

Крім того, він наголосив на важливості військово-політичного союзу НАТО і нагадав, що США були одними із засновників альянсу.

«Сьогодні ми зробили НАТО сильнішим, ніж будь-коли. Ми привітали Фінляндію в альянсі минулого року, а сьогодні вранці Швеція офіційно приєдналася до НАТО», — сказав він і привітав прем’єр-міністра Швеції, який був присутній в залі Конгресу під час цієї промови.

Заклик до ухвалення пакета підтримки України і послання Путіну

У своєму виступі Байден нагадав, як президент-республіканець Рональд Рейган (президент США з 1981 по 1989 рік) закликав тогочасного генсека СРСР Михайла Горбачова знести Берлінський мур як символ прагнення радянського керівництва до змін. А зараз кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп підіграє Путіну.

«Тепер мій попередник, колишній президент-республіканець каже Путіну: «Роби все, що хочеш». Це цитата. Колишній американський президент справді сказав це, схилившись перед російським очільником. Це обурливо. Небезпечно та неприйнятно», — заявив американський лідер.

Байден зазначив, що якщо США залишать Україну без допомоги, це поставить під загрозу не лише воюючу країну, але й всю Європу.

По теме:  У Повітряних силах пояснили, чому ефективність ППО інколи різниться

«Якщо Сполучені Штати підуть зараз, це поставить Україну під загрозу. Європу — під загрозу. Вільний світ — під загрозу, підбадьорюючи інших, які хочуть завдати нам шкоди. Моє послання президенту Путіну — просте. Ми не підемо. Ми не будемо кланятися. Я не буду кланятися», — виголосив президент.

«Історія спостерігає»

Неодноразово у промові Байден повторював фразу «історія спостерігає». Зокрема, коли згадав про штурм Капітолія прибічниками Трампа 6 січня 2021 року. Він наголосив, що «політично вмотивованому насильству не має місця в Америці». Байден звинуватив свого попередника у намаганні «поховати правду» про цей день.

Американський лідер закликав до захисту демократії і заявив, що «політичному насильству» не має місця в Америці.

«Ми маємо бути чесними, загроза залишається, і демократію потрібно захищати. Мій попередник і деякі з вас тут прагнуть поховати правду про 6 січня. Я не буду цього робити…Не можна любити свою країну лише тоді, коли ти перемагаєш. Поважайте вільні та чесні вибори! Відновіть довіру до наших інституцій! І чітко заявіть, що політичному насильству не місце в Америці. Історія спостерігає», — додав Байден.

Як Трамп і республіканці відреагували на промову Байдена

Варто зазначити, що президент США Джо Байден у своїй промові звернувся до Трампа як до «свого попередника», не називаючи його на ім’я.

У відповідь Дональд Трамп написав в соцмережі Truth Social, що Путін напав на Україну «лише тому, що не поважає Байдена» і запевнив, що за його адміністрації такого б не сталося.

По теме:  В Киеве вспыхнул мощный пожар в кафе (фото, видео)

Також Трамп заперечив діючого президента в зміцненні НАТО, заявивши, що саме політика Дональда Трампа, яка вимагала від союзників витрачати більше коштів на оборону, змогла зміцнити альянс.

Сенаторка від Алабами республіканка Кейті Брітт прокоментувала промову Байдена, відреагувала на закиди щодо її партії та звинуватила діючого президента у проблемах, як вона стверджує, відчуває кожна американська родина.

У промові-відповіді президенту Кейті Брітт заявила, що президент Байден «робить нас посміховиськом на світовій арені». Вона назвала Байдена слабким лідером і заявила, що він недостатньо підтримує партнерів. Брітт вказала на небезпеку «жорстокої агресії Путіна в Європі» для союзників, наголосила на атаках бойовиків, підтримуваних Іраном, а також операціях впливу Китаю у США і назвала «катастрофічним» вихід військ США з Афганістану».

Сенаторка Брітт також озвучила традиційну для республіканців критику політики Байдена у сфері імміграції, високі витрати на житло та догляд за дітьми, недостатнє фінансування поліції.

Дещо схоже на промову Байдена відреагував і спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон. Він розкритикував президента за політику з імміграції, економіку, недостатню боротьбу зі злочинністю та те, що він назвав провалами в міжнародних відносинах.

Нагадаємо, президент Франції закликав союзників не бути «боягузами» у питанні України.