Адміністрацією президента США Джо Байдена знята заборона на постачання зброї 12 бригаді спеціального призначення Нацгвардії «Азов».

Обмеження ввели ще у 2015 році в результаті дезінформаційної кампанії, що нібито «Азов» має «неонацистські та расистські погляди», також бригада була звинувачена у «порушенні гуманітарного права».

Проте після проведення ретельної перевірки не було виявлено доказів цих звинувачень. Зазначається, що тепер «Азов» отримає доступ до тієї ж військової допомоги США, що будь-який інший підрозділ. З такою заявою виступив представник Держдепартаменту. Про це повідомляє Полемика з посиланням на The Washington Post.

При цьому американський високопосадовець відмовився повідомити, коли саме зняли заборону і чи «Азов» вже отримує американське озброєння.

«Президент Росії Володимир Путін уже давно називає «неонацистами» не лише бійців «Азова», а всю українську владу. Дозвіл бригаді на використання американської зброї, ймовірно, знову розпалить цю російську риторику», — йдеться у статті.

Як пише видання, скасування заборони передавати американське озброєння «Азову» було головним пріоритетом для українських чиновників. Вони переконані, що бригада могла б вести більш ефективну  оборону «Азовсталі» у 2022 році, якби вона мала доступ до американського обладнання. Крім того, військовослужбовцям із «Азова» заборонялось відвідувати тренування, організовані військовими США.

По теме:  Британська розвідка назвала причини відступу російських військ із Херсона

Що відомо про «Азов» і чому їх «демонізують» у РФ

Нагадаємо, 12 бригада спеціального призначення «Азов» (в/ч 3057) — військове формування Національної гвардії України. Навесні 2014 року після початку російсько-української війни утворився добровольчий батальйон патрульної служби міліції особливого призначення «Азов». Він проводив патрулювання Приазов’я,  у червні з боями звільнив Маріуполь. Восени батальйон був переформований у полк і увійшов до складу НГУ як окремий загін спеціального призначення «Азов».

Російські ЗМІ це формування охрестили «фашистським» та «нацистським». Ця дезінформація досягла Заходу, зокрема, її транслювали деякі політики США. У серпні 2022 року в Росії «Азов» визнали «терористичною організацією», його діяльність у цій країні заборонена. За російським законодавством, учасники таких організацій можуть бути засуджені терміном від 10 років і до довічного ув’язнення.

«Азов» під час повномасштабної війни

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну «Азов» складав ядро оборони міста Маріуполь та утримував комбінат «Азовсталь», який став символом стійкості українських військових. Станом на 24 лютого 2024 року, за даними Асоціації сімей захисників «Азовсталі», у полоні залишалося близько 900 військовослужбовців «Азова». Частина полонених бійців у Росії вже засуджені або над ними проводяться показові судилища за фейковими звинуваченнями у нібито скоєння злочинів проти цивільного населення.

По теме:  У США розповіли, коли українські льотчики можуть закінчити навчання на F-16

Раніше Полемика писала про те, чи дозволяють США бити американською зброєю по Москві та Кремлю.