13 червня Сполучені Штати Америки та Україна підписали двосторонню угоду про гарантії безпеки на 10 років.

Свої підписи в історичному документів поставили американський та український президенти Джо Байден і Володимир Зеленський на полях саміту «Великої сімки» (G7).

Що передбачає для угода для України, розповідає Полемика з посиланням на Reuters.

Президент США Джо Байден і президент України Володимир Зеленський підписали 10-річну двосторонню угоду про безпеку, яка має на меті посилити захист України від російських окупантів.

Що передбачає безпекова угода, підписана Україною і США

Згідно з текстом документу, ця угода має стати кроком на шляху до можливого членства України в НАТО.

«Сторони визнають, що ця угода підтримує міст до можливого членства України в альянсі НАТО», — йдеться в матеріалі видання.

В угоді також зазначається, що у випадку збройного нападу або загрози такого нападу на Україну найвищі офіційні особи США та України проведуть термінову зустріч (протягом 24 годин) для консультацій щодо відповіді та визначення того, які додаткові оборонні потреби потрібні Україні.

Документом передбачається надання Україні довгострокової матеріальної підтримки, навчання та консультування, забезпечення, розвідки, безпеки, оборонно-промислової, інституційної та іншої підтримки для розвитку українських сил безпеки та оборони, здатних захищати суверенну, незалежну, демократичну Україну та стримування майбутньої агресії.

По теме:  Чи дозволяють США бити американською зброєю по Москві та Кремлю

Зокрема, в угоді прописане зобов’язання для США передавати Україні системи ППО Patriot, а також бойових ескадрилій, які в тому числі включають винищувачі F-16.

Варто зауважити, що українська влада вела переговори із Вашингтоном щодо угоди ще з минулого року. Але діалог тимчасово призупинився під час того, як в Конгресі США точились дискусії щодо ухвалення законопроекту, який передбачав допомогу Україні. Втім, після того, як проект все ж було схвалено, обговорення поновилися.

Український лідер Володимир Зеленський зазначав, що Київ довго працював над тим, аби зробити цю угоду найсильнішою з усіх. Йдеться про збройну, фінансову та політичну підтримку. Глава держави також наголошував, що документ зі Сполученими Штатами є «безпрецедентним, як і належить лідерам підтримки України».

Раніше Полемика писала про те, чи дозволяють США бити американською зброєю по Москві та Кремлю.